23948sdkhjf

Ny analyse: Energisektoren en potent lille størrelse

Paris–aftalens mål om udledning af færre drivhusgasser giver Danmark og danske energiteknologivirksomheder gode forudsætninger for at skabe vækst og være foregangsland. 

Det ligger nemlig naturligt i kølvandet på Paris-aftalens målsætninger, at efterspørgslen på flere grønne løsninger i energisektoren vil stige.

En ny analyse viser, at Danmark, med sin styrkeposition inden for energiteknologi og evne til at arbejde på tværs i innovationsdrevne partnerskaber, allerede har bidraget markant til fremtidens grønne omstilling og også kommer til at gøre det i fremtiden. 

Men hvad er det så for en størrelse - denne energisektor og de virksomheder, som skal være med til at løfte Paris-aftalens målsætninger

Clean, IRIS Group og Innovationsnetværket Smart Energy har i en analyse for første gang kortlagt Danmarks energisektor på virksomhedsniveau. 

Én procent
Cirka 3.200 virksomheder i Danmark arbejder med energiteknologi, fremgår det af analysen.

Energiteknologi dækker over produkter og services, der enten producerer, transporterer, konverterer, lagrer eller forbruger energi på en effektiv og smart måde. Det kunne f.eks. være bygningsstyring, der automatisk regulerer dit hjems energiforbrug eller etablering af lokale solenergianlæg. 

De 3.200 virksomheder svarer til ca.1 pct. af alle danske virksomheder, og den ene procent står for 15 pct. af omsætningen og hele 17,5 pct. af den samlende vareeksport. 

Det er altså en potent lille procent af virksomheder, der løfter energiomstillingen i Danmark og i resten af verden.  

- Denne analyse er banebrydende, fordi vi for første gang kortlægger en sammenhængende dansk energistyrkeposition på tværs af værdikæden for energi. Det, at vi nu har aktuelle tal og pejlemærker for fremtiden, understreger hvilket potentiale Danmark har for udvikling og vækst, hvis der gøres fornuftige investeringer, siger Henrik Bjerregaard, afdelingschef i Clean, Smart Energy. 

Flere nye virksomheder end i andre sektorer 
Virksomhederne i den energiteknologiske sektor er i analysen opdelt i fem brancheområder: Energiproduktion, energiinfrastruktur, energilagring, energieffektive teknologier og rådgivning.

Tilsammen beskæftiger de over 131.000 mennesker, svarende til 6 pct. af alle jobs i den private sektor. På fem år er antallet af virksomheder i energiteknologisektoren steget med næsten 20 procent, og der er skabt mere end 10.000 nye jobs.

Til sammenligning er antallet i resten af erhvervslivet steget med 3,7 procent i samme periode.   

Analysen viser, at hver enkelt medarbejder i energisektoren i 2016 skabte værdi for ca. 1,1 mio. kr. målt i arbejdsproduktivitet, hvor landsgennemsnittet er på 800.000 kr. 

Sektoren er altså ikke alene højteknologisk, men også højproduktiv.  

Tager vores egen medicin
Danmark har i årevis opnået resultater gennem kombinationen af videndeling, teknologiudvikling og partnerskaber. 

Men hvad er det så, der ligger til grund for den succes, den ene lille procent rent faktisk nyder godt af?

- Vi har afprøvet de teknologiske løsninger i vores eget land, og det gør, at virksomhederne står stærkt, når de præsenterer nye løsninger på det internationale marked.  Vi tager altså vores egen medicin, inden den lanceres i udlandet, og det virker, konkluderer Clean.

Faktaboks

CLEAN har udviklet fem sammenhængende brancheområder, der tilsammen dækker energiteknologiklyngen.

Energiproduktion omfatter virksomheder, der udvikler og leverer energi i form af strøm, varme og gas. Denne del af klyngen omfatter også en lang række underleverandører af komponenter, produkter og systemløsninger.

Energiinfrastruktur omfatter alle el-og varmeforsyningsselskaber, gasleverandører samt virksomheder inden for handel og transmission med el-nettet. Hertil kommer virksomheder, der udvikler og producerer konverteringsteknologier som store industrielle varmepumper og varmevekslere, samt virksomheder, der producerer rør og kabler til forsyningssektoren.

Energilagring omfatter virksomheder, der udvikler og producerer produkter inden for lagring i alle energiformer.

Energieffektive teknologier omfatter virksomheder, der udvikler og producerer teknologier, produkter og løsninger til energiforbrugende apparater og systemer.

Rådgivning omfatter en række virksomheder, der rådgiver bredt om energi og energiteknologi –ofte på tværs af energiområder. Derudover omfatter området branche-og klyngeorganisationer, der hjælper virksomheder inden for energiområdet generelt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14