23948sdkhjf

Andelen af VE i fjernvarmen øget - Antallet af ansatte reduceret

Antallet af ansatte i varmeforsyningen er faldet fra 1.836 i 2012 til 1.693 i 2018. Andelen af vedvarende energi er steget fra 45 pct. i 2012 til at udgøre cirka 61 pct. sidste år. Samtidig når eksporten af fjernvarme-løsninger et rekordhøjt niveau.

Det er nogle af konklusionerne i den branchestatistik som Dansk Fjernvarme og Fjernvarmindustrien netop har offentliggjort.  

- Hvad enten det er Verdensmålene, der heldigvis optager flere og flere, om det er indfrielse af Paris-aftalen, EU’s 2030 mål eller udmøntningen af energiaftalen herhjemme, så er fjernvarmen en væsentlig del af løsningen. Vi er godt på vej til at omstille varmesektoren til 100 pct. vedvarende energi, og vi har i en årrække leveret el-ydelser, så også elsektoren har kunnet indpasse mere fluktuerende vedvarende energi, lyder det fra Kim Mortensen, der er direktør i Dansk Fjernvarme,

Eksport
Eksporten af fjernvarmeteknologi og rådgivning er i 2018 vokset med knap 2 procent fra 6,65 mia. kr. til 6,77 mia. kr.

- Den danske fjernvarmeindustri har fastholdt eksport-niveauet og vi kan se, at det især er til nærmarkederne i Vest- og Nordeuropa samt til Nordamerika, der trækker eksporten. I sektoren kunne vi godt tænke os, at udviklingen gik endnu stærkere. For vi ser fortsat et stort uforløst potentiale på eksportmarkederne. Ikke mindst på de nærmarkeder, hvor den danske industri i forvejen har et stærkt fodfæste, siger Lars Hummelsmose, direktør i Fjernvarmeindustrien. 

Mindre fald i omsætning og beskæftigelse
Trods fremgangen på blandt andet eksporten så har der været et mindre fald i industriens omsætning og i sektorens beskæftigelse.

- Den store usikkerhed der har præget branchens rammevilkår, har kostet hos de danske industri- og rådgivningsvirksomheder. Men med den ny energiaftale er der skabt grobund for, at dette igen kan rettes op, siger Lars Hummelmose.

Næste skridt handler om vækst
Hos Dansk Fjernvarme ser man optimistisk på fremtiden. Det skyldes ikke mindst en række politiske beslutninger, samt det at fjernvarmesektoren har fungeret som show-room for industrien, som i samspil med fjernvarmeindustrien skal levere løsninger til indfrielse af en række klima- og energipolitiske mål.

- Derfor er jeg også overbevist om, at vi vil opleve vækst de kommende år til gavn for både klima og miljø, samt for samfundet herhjemme. Derfor kommer de kommende år også til at handle om, hvordan vi bliver ved med at være showroom for en omkostningseffektiv grøn omstilling, hvor vi får udnyttet overskudsvarmen, fremmet digitalisering og udnyttet fjernvarmens evne som lager for fluktuerende energi, siger Kim Mortensen.

Branchestatistikken viser desuden, at den danske fjernvarme i 2018 nåede en rekordhøj andel af vedvarende energi, sådan at cirka 61 pct. af fjernvarmen herhjemme i dag er baseret på vedvarende energi, samt at 2018 blev året, hvor fjernvarmeselskaberne fik rekord mange nye kunder.

I dag bliver i alt 1.736.668 danske husstande opvarmet med fjernvarme. 

Fakta om fjernvarmesektorens branchestatistik 2019

  • Den samlede beskæftigelse er gået frem fra 9.080 ansatte i 2012 til 10.371 ansatte i 2018 – Det svarer til en stigning på 14,2 pct.
  • Antallet af ansatte i varmeforsyningen er faldet fra 1.836 i 2012 til 1.693 i 2018. Alene fra 2017 til 2018 er antallet af ansatte faldet med 6,4 pct. på trods af, at antallet af fjernvarmekunder aldrig har været højere.
  • Den samlede eksport var i 2018 på 6,77 mia. kr. På trods af, at eksporten aldrig har været højere, må det anses for at være nogenlunde på niveau med de foregående 4-5 år.
  • De danske selskabers tre største markeder var i 2018 Tyskland, Sverige og Kina
  • Der kom 23.169 nye fjernvarmekunder til i 2018. hvormed det samlede antal fjernvarmekunder er på 1.736.668.
  • Andelen af vedvarende energi er steget fra 45 pct. i 2012 til at udgøre cirka 61 pct. sidste år. Samtidig er kul og olie reduceret fra at udgøre 22 pct. i 2011 til i dag at udgøre mindre end 12 pct.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.129