23948sdkhjf

Heatman - Superhelt eller fjernvarmeprojekt

Et nyt, storstilet erhvervssamarbejde har sat et ambitiøst mål, der skal revolutionere fremtidens fjernvarmeforsyning.

Det skal ske gennem nye og intelligente softwareløsninger, som skal skabe en hidtil uset grad af samspil i fjernvarmeselskabernes it-systemer og dermed optimere både produktion, distribution og måling af forbrug hos de danske fjernvarmekunder.

Konkret skal projektet, som Innovationsfonden har investeret 25 mio. kr. i, skabe fremtidens digitale platform, som får navnet Heatman.

Visionen bag er at udnytte den nyeste teknologi og viden til at skabe billigere og grønnere fjernvarme samt at udbygge Danmarks internationale førerposition på området.

- Når det gælder energieffektiv fjernvarmeforsyning, har Danmark længe været en af de førende nationer i verden. Men for at fastholde og styrke den position er vi nødt til fortsat at forbedre os og inddrage den teknologiske udvikling. Det er logikken bag et initiativ som Heatman, siger projektdirektør Michael Lassen Schmidt fra Niras, der er projektleder.

Taler ikke sammen
I Danmark opvarmes to ud af tre boliger af fjernvarme - altså cirka 64 procent af landets varmebehov.

Samlet set er der i dag flere end 400 fjernvarmeværker, som ejer 60.000 kilometer fjernvarmenet. Hver eneste fjernvarmeoperatør er unik, hvilket betyder, at it-systemerne til fjernvarmeproduktion, vedligehold, distribution samt måling af forbrug bliver leveret af forskellige firmaer.

Udfordringen er, at softwaresystemerne ikke taler sammen, og det besværliggør en optimering af fjernvarmeforsyningen på tværs af fjernvarmeoperatørerne.

Billigere og grønnere fjernvarme
Den udfordring skal Heatman nu løse bl.a. ved at sammenkøre data fra systemerne og skabe skelsættende, datadrevet viden.

Dermed kan Heatman - gennem intelligente it-systemer - optimere produktion og distribution af fjernvarme til danske fjernvarmekunder.

Det betyder færre omkostninger og en mere bæredygtig varmeproduktion og dermed i sidste ende billigere og grønnere fjernvarme til de danske fjernvarmekunder.

- Effektiviseringspotentialet for Trefor Varme vurderes at ligge i størrelsesorden 2-4 procent, som for den enkelte fjernvarmekunde vil betyde lavere varmepris, højere forsyningssikkerhed og mindre miljøbelastning, siger Helge Schlott Hansen, der er varmeforsyningschef hos Trefor Varme. 

Mere om HEATman

Innovationsfondens investering: 25 millioner kr.

Samlet budget: 36 millioner kr.

Varighed: 3 år

Officiel titel for Innovationsfondens projekt: HEAT 4.0 – Digitally supported Smart District Heating

Projektdeltagere er: Niras (projektleder), Dansk Fjernvarme, Brønderslev Forsyning, Trefor Varme, Hillerød Varme, Danfoss, Logstor, Kamstrup, EMD International, Enfor, Neogrid, NorthQ, Leanheat (Finland), Tomorrow, DTU og Aarhus Universitet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.652