23948sdkhjf

Danmark skal være CO2-neutralt i 2050, men oliejagten kan fortsætte

Klimaminister Dan Jørgensen skal behandle fire olieselskabers ansøgninger om nye tilladelser til olieindvinding i Nordsøen. SF og R har tidligere bakket op, men tøver nu med svar

Når klimaminister Dan Jørgensen (S) vender tilbage fra sommerferie, bliver en af hans første opgaver at behandle fire olieselskabers ansøgninger om at lede efter og siden udvinde ny olie og gas i Nordsøen, skriver Dagbladet Information.

Ansøgningsprocessen begyndte allerede sidste sommer, da VLAK-regeringen med opbakning fra DF, S, SF og R gav tilladelse til at åbne for ottende udbudsrunde i Nordsøen.

Godkendes den ottende udbudsrunde, betyder det, at tilladelserne til gas- og oliejagt i Nordsøen forlænges til 2055. Det er fem år efter, at regeringen har forpligtet sig på at være klimaneutral. De såkaldte koncessioner mellem staten og olieselskaberne løber på nuværende tidspunkt frem til 2046.

Det har ikke været muligt at få svar fra klima- og energiminister Dan Jørgensen, da han er på ferie. Ifølge undergrundsloven skal ministeren forelægge en redegørelse for Folketingets energi-, forsynings- og klimaudvalg om, hvilke koncessioner regeringen vil udstede. Ifølge Informations oplysninger vil redegørelsen ligge klar i løbet af august.

SF og De Radikale har begge hidtil støttet nye udbud i Nordsøen, men spørgsmålet tilsyneladende ikke længere en formsag. Under valgkampen skrev De Radikales klimaordfører, Ida Auken, på Twitter, at hun »ikke mener, der skal gives koncessioner efter 2046«. Det har dog ikke været muligt at få Ida Auken eller hendes partifæller til at uddybe kommentaren. Heller ikke SF kan længere give et klart svar på spørgsmålet. I en sms til Information lyder det, at »SF’s folketingsgruppe skal drøfte det efter sommerferien«.

Omvendt siger Alternativet og Enhedslisten til Information, at de vil lægge pres på regeringen for at få stoppet ottende udbudsrunde.

Olie- og gasproduktion i Nordsøen har historisk indbragt Danmark store skatteindtægter, men de senere år er provenuet faldet drastisk. Det skyldes, at de fossile reserver er blevet mindre, og at politikerne har givet olie- og gasselskaberne favorable skatterabatter. Fremadrettet er Nordsøen ikke vigtig for dansk økonomis holdbarhed, vurderer bl.a. de økonomiske vismænd.

De fire olieselskaber er Total Oil, Ardent Oil, Lundin Norway og Mol Dania. Flere andre store selskaber er i gang med at sadle om i Nordsøen. Mærsk, der begyndte olieeventyret, har nu valgt at sætte sine penge i vindenergi. Samtidig har Dansk Olie og Naturgas – i dag Ørsted – afhændet hele sin olieforretning med en ambition om i stedet at fylde Nordsøen med grøn energi.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078