23948sdkhjf

Mere vedvarende energi i et fleksibelt elnet

DTU og 31 partnere fra industri og forskningsverden skal i et nyt konsortium, iPower, søge at løse problematikken: Hvordan får vi en sikker elforsyning i et samfund, hvor op mod 50 % af den producerede el skal komme fra vindmøller?
Et fremtidigt el-system med mere strøm fra vind skal være langt mere fleksibelt og intelligent end det nuværende. Mandag d. 22. august mødtes 32 partnere i det nye iPower-konsortium til et første kick-off møde for at tage hul på den store opgave med at bane vejen for at integrere mere vedvarende energi i fremtidens el-net.

Udfordringerne med fremtidens energisystem er at lave løsninger, som gør vores energisystem bedre rustet til at modtage el fra vedvarende energikilder, som fx vindmøller, der kun producerer el, når vinden blæser. I Danmark er regeringens langsigtede energiplan, at vi skal være uafhængige af fossile brændsler i 2050, men allerede i 2025 skal 50 % af strømmen komme fra vind.

iPower-platformens fulde navn er ”Strategisk Platform for Innovation og Forskning i Intelligent El”. iPower vil blive organiseret i syv parallelle arbejdspakker, der omfatter: Fleksibelt elforbrug; Drift af elnet; Kontrol og markedsdrift; Socio-økonomisk- og investorevaluering; Forbrugeradfærd og Formidling. Platformen ledes af Programleder Anders Troi fra Risø DTU. Professor Jacob Østergaard fra Center for Elteknologi på DTU Elektro er ansvarlig for forskningsdelen af platformen, og vicedirektør Frank Elefsen fra Dansk Teknologisk Institut er ansvarlig for innovationsdelen.

Når vinde blæser
Energimålsætningen vil kræve en total omlægning af vores el-system. Forbrugerne skal i fremtiden gøre mere for at placere deres el-forbrug, når der er meget el til rådighed fra bæredygtige, fluktuerende energikilder. Derfor skal der udvikles redskaber, der gør det muligt for forbrugeren at udnytte denne nye situation uden tab af komfort.

- iPower-konsortiet skal finde løsninger på, hvordan man designer og styrer et intelligent og fleksibelt el-system; et såkaldt ’smart grid’. Vi skal finde ud af, hvordan de mange millioner af forbrugsenheder i private hjem og i industrien kan bidrage til den fleksibilitet, som er nødvendig, når el-systemet forsynes med fluktuerende energi, forklarer leder af iPower-platformen Anders Troi fra Risø DTU, og tilføjer:

- Den bredde, vi har i konsortiet med nogle af de største spillere på energimarkedet, men også de små specialiserede virksomheder, og ballasten fra forskningsverdenen, gør, at vi har en mulighed for at lave langtidsholdbare løsninger og helt konkrete produkter, som kan tages i brug inden for en kort årrække.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.085