Gratis energi leverer både varme og køl i Tårnby
Tårnby Forsyning på Amager kunne i maj tage første spadestik til en ny energicentral. Og det en ganske særlig én af slagsen.
Centralen bliver nemlig samlingspunkt for selskabets fjernvarme og fjernkøling – og som en ekstra krølle på halen skal de to systemer udnytte energien fra spildevandet på forsyningsselskabets renseanlæg.
- Der er efterhånden en del energicentraler, der kombinerer varme og køling. Det centrale og nye er her, at vi udnytter spildevandet som energikilde, fortæller projektleder hos Tårnby Forsyning Hasmik Margaryan.
Udover selve energicentralen har Tårnby Forsyning valgt at føje et lille appendix til.
- Vi etablerer en akkumuleringstank, som kan lagre 2.000 kubikmeter koldt vand. Derved kan vi lagre strøm og udnytte det fluktuerende elmarked. Det er synergien mellem varme, køl, el og spildevand, der gør vores projekt unikt, siger Hasmik Margaryan.
Fordele og udfordringer
At udnytte energien i spildevand til køling er ikke noget, der anvendes mange steder - endnu. Tårnby Forsyning er dog hoppet med på spildevands-bølgen. Årsagen er såre simpel.
- Man får slet og ret ’gratis’ energi ved at sænke temperaturen af spildevandet med et par grader. Man kan sammenligne det med havkøleanlæg, hvor havvandet bruges som energikilde. Her bruger vi spildevandet som energikilde, siger Hasmik Margaryan.
Den åbenlyse årsag til valget af spildevand som energikilde er altså, at det er gratis. Den anden årsag er lidt mere lavpraktisk.
- De nye kølekunder er placeret tæt på vores spildevandsanlæg, så efter lange forhandlinger blev vi enige om at etablere centralen ved renseanlægget – og dermed udnytte spildevandet, siger Hasmik Margaryan.
Selvom spildevandet så at sige leverer gratis energi, så er løsningen, hverken teknisk eller økonomisk, én man kommer gratis til.
- En af udfordringerne er at finde de rigtige vekslere, da spildevandet, selv om det er slutbehandlet og rent, kan indeholde nogle partikler, som kan være hårde ved vekslerne. Så man investerer lidt mere i starten for at få en veksler, der kan tåle behandlet spildevand. Herudover skal man også investere i spildevandsrensningsanlæg, så systemet kan blive renset løbende for at mindske belastningen, fortæller Hasmik Margaryan.
Sådan i kroner og øre kommer hele herligheden til at stå Tårnby Forsyning i en 60 millioner kroner.
Fase et og to
Køle-spildevandsprojektet på Amager er delt op i to faser.
Første fase som er i fuld gang, hvor der etableres 4,5 MW køl og 6,2 MW varme baseret på energien i spildevandet.
Projektet vil rent praktisk fungere ved at fire varmepumper på energicentralen trækker varmen ud af spildevandet, så energien kan bruges til køling. I den proces genereres kondensatorvarme, som skal sendes ud i fjernvarmenettet.
- Fjernkølingen fra anlægget skal leveres til det et større erhvervsområde på Amager i umiddelbar nærhed af energicentralen, fortæller Hasmik Margaryan og tilføjer:
- Varmen leveres ind til det fælles net. Vi køber vores varme fra CTR. Om vinteren vil varmen fra spildevandet ikke dække så forfærdeligt meget, men om sommeren vil den dække hele forbruget.
Anden fase, der etableres som et ATES-anlæg med 2,8 MW køl og 10 MW varme, er dog kun nået til tegnebrættet. Det sættes først i gang, når kundegrundlaget er på plads.
Første etape af energicentralen ventes at levere varme og køl senest i sommeren 2020.
Hvem gør hvad på energicentralen? Bygningen opføres af Scan Construction, mens tanken leveres og opføres af Steeltank. Bravida står for al rørarbejde, mens hele teknikdelen inklusive levering af varmepumper udføres af Tjæreborg Industri. Varmpumperne er fra Johnson Controls. Al grave- og fundamentarbejde udføres af Preben Poulsen Murer- og Entreprenørfirma ApS. Rådgiver er Rambøll |
Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.