Flere ansøgere end sidste år: Virksomheder flokkes om energipulje
Danske virksomheder og organisationer tripper for at udvikle nye produkter og services, der kan bakke op om Folketingets nye mål om 70 procent færre CO2-udledninger i 2030.
Det er konklusionen på baggrund af et opslag om støtte til projekter under Dansk Energis Elforsk-pulje. Ansøgningsfristen til forskning- og udviklingspuljen for effektiv el- og energianvendelse er netop slut, og i år har der været ekstra stor interesse for at søge om midler til at forske og udvikle energieffektive løsninger inden for industri og bygninger.
Det oplyser Dansk Energi.
- Vi har modtaget 41 ansøgninger mod 32 stk. i sidste runde. Det er en stigning på 28 procent, og det er meget opmuntrende, siger chefkonsulent Richard Schalburg fra Dansk Energi, der administrer puljen på vegne af de danske elnetselskaber.
I alt er der søgt om Elforsk-støtte for knap 50 mio. kr. Puljen er på 25 mio. kr., så nu skal ansøgninger gås grundigt igennem, og der skal vælges og fravælges. Den samlede projektsum for de 41 ansøgninger er på 80 mio. kr. inkl. egenfinansiering.
- Vi har arbejdet mere med sociale medier end tidligere for at nå bredere ud til flest mulige potentielle ansøgere, virksomheder og forskningsinstitutioner. Vi er derfor meget glade både for det store antal ansøgninger, og at vi denne gang har fået nye aktører i tale. Det store antal viser, at der er behov for midler til forskning og udvikling, så virksomheder og organisationer kan udvikle nye innovative løsninger, siger Richard Schalburg.
I sine opslag lægger Elforsk vægt på, at de områder, der støttes, matcher regeringens grønne ambitioner og målsætninger om Danmark som foregangsland for nye klimaløsninger.
Bygninger og industri
I Elforsk er der i denne runde især fokus på bygninger og industri. Bygninger alene står for 35 procent af det samlede energiforbrug i Danmark, og dele af industrien er fortsat afhængige af fossile brændsler.
- Vi har fokus på at få udviklet billigere løsninger, så den grønne omstilling bliver så omkostningseffektiv som muligt – både i forhold til bygninger og industri, siger Richard Schalburg.
I den forbindelse er digitalisering med intelligent brug af data samt elektrificering centrale elementer, fordi de kan bidrage til at effektivisere el- og energianvendelsen og gøre forbruget mere fleksibelt.
- Derfor er det meget positivt, at vi har modtaget ansøgninger, der ligger inden for disse områder, siger Richard Schalburg og nævner smart anvendelse af ventilation og fleksibilitet ved brug af el i industriprocesser som nogle af de emner, ansøgerne bringer i spil.
Lille ny
Elforsk har i øvrigt oprettet en lille ny pulje på ca. 3 mio. kr. her i 2019 – og kun her i 2019. Puljen er rettet mod små virksomheder, iværksættere og startups.
Ansøgninger modtages frem mod 11. november 2019. Evalueringen af ansøgningerne er anderledes end normalt, så hvis en ansøgning udvælges, skal ansøgerne lave en pitch. Kort efter får ansøger besked om tilsagn eller afslag.