23948sdkhjf

Kun et skud i bøssen

Regningen for de samlede ledningsflytninger forud for letbanebyggeriet i Odense løber op i et trecifret millionbeløb.

Forsyningsselskaberne har for den største dels vedkommende selv betalt for omlægningerne.

Det skyldes det lovbestemte princip i Danmark kaldet ’gæsteprincippet’, hvor alle rør og kabler kan ligge i vejarealet kvit og frit – mod at forsyningsselskaberne selv flytter dem, hvis vejarealet ændrer karakter.

Frihed til at helhedstænke
Når det er forsyningsselskaberne selv, der betaler for omlægningerne, giver det dem også frihed til at helhedstænke og inkludere andre ledninger end dem, der er direkte berørt.

Det har VandCenter Syd, som har stået for en væsentlig del af de samlede ledningsomlægninger i forbindelse med letbanen, benyttet sig en del af. VandCenter Syds arbejde inkluderer store investeringer, der rækker ud over bare at flytte de eksisterende rør.

Fremtidssikring
Kloaknettet i Odense er mange steder af ældre dato. Og der bor flere og flere mennesker i byen, og de bor mere og mere tæt. Især ved skybrud er det allerede i dag problematisk – og dem kommer der formentlig flere af i fremtiden. Derfor har kloaknettet langs letbanen fået en meget stor overhaling.

Det gælder for eksempel på Østre Stationsvej. På det mest trafikalt sårbare sted foran banegården er der lagt et enormt kloakrør med en diameter på op til to meter – samt en helt ny separat regnvandsledning, der med tiden kan lede regnvand direkte ud i Odense Havn. I samme ombæring er der lagt rør til affaldssug til de nye byggerier på Østre Stationsvej og Rugårdsvej.

- Det er en kæmpe fremtidssikring af området, forklarer Lars Scheuer.

- Hvis man skal flytte et rør med en diameter på 60 centimeter, så lægger man ikke nyt rør med en diameter på 60 centimeter. For tingene har ændret sig betydeligt, siden kloakkerne i sin tid blev dimensioneret. Så det vil typisk være et rør med en diameter på 100 eller 120 centimeter, man lægger i dag.

Kommer ikke til at grave igen
Også på Nyborgvej og Ørbækvej er der lavet meget store opgraderinger af kloaknettet, herunder med separate regnvandsledninger. Og det store arbejde kunne ifølge Lars Scheuer næppe være blevet lavet, hvis det ikke var for letbaneprojektet.

- VandCenter Syd vidste godt, at de kun havde ét skud i bøssen. De kommer næppe til at grave i Østre Stationsvej eller Albanigade igen, så det skulle gøres ordentligt. Hvis man kigger på Østre Stationsvej, så ved jeg ikke, hvordan man ellers skulle være kommet til – eller have fået en tilladelse til – at grave på netop dét sted, siger han og fortsætter:

- Det giver jo en kæmpe værdi at få så stor en opgradering på lange strækninger i så bynært et miljø. Når man ser på prisen for ledningsflytningerne i forbindelse med letbanearbejdet, skal man huske, at opgraderingen også er en investering i byens infrastruktur. I de gader, hvor letbanen er, er der under jorden også en fuldstændig ny og fremtidssikret infrastruktur.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094