23948sdkhjf

Omsætter for milliarder: Der er penge i kedler og biogasanlæg

Bioenergi får større og større betydning i Danmark, og antallet af virksomheder, der beskæftiger sig med bioenergi, vokser støt.

Det viser en kortlægning foretaget af DI Bioenergi og Innovationsnetværket for Bioressourcer (Inbiom).

39 milliarder kroner
Analysen af bioenergiens samfundsmæssige betydning for Danmark viser, at bioenergi ikke kun spiller en stor rolle i den grønne omstilling, men at bioenergiklyngen også bidrager betydeligt til dansk økonomi.

Det skriver DI Bioenergi i en pressemeddelelse. 

Omsætningen i virksomhederne, der er tilknyttet klyngen, er vokset fra 25 mia. til 39 mia. kr. Eksporten er vokset fra 8 til 11 mia. kr.

Det er især teknologivirksomhederne, der leverer kedler og biogasanlæg, som driver den positive udvikling i eksporten.

- Det er endnu et eksempel på, at det kan betale sig at gå foran og udvikle nye teknologier. Herhjemme har vi gennem flere årtier ført en energipolitik, som har skubbet til udviklingen af grønne teknologier. Derfor har virksomhederne udviklet og modnet løsninger inden for bioenergi, som kan bruges i det danske energisystem. De løsninger kan nu sælges til udlandet, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

Største del af VE
Energistyrelsens seneste energistatistik viser at træ, affald, gylle, husholdningsaffald, halm og andre bæredygtige ressourcer udgør langt den største del af den vedvarende energi, vi bruger i Danmark.

Konklusionen fra DI Bioenergi er derfor, at Bioenergibranchen spiller en meget central rolle i den grønne omstilling og cirkulære økonomi. Det sker ved at producere grøn energi og håndtere affald og ressourcer i forbindelse med produktionen af biogas.

- Bioenergi- og bioressourceløsninger er en vigtig del af værktøjskassen for at opnå klimaneutralitet i Danmark og EU i 2050. Danske virksomheder er konkurrencedygtige og internationaliseringen af klyngen er intensiveret. Tiltag som f.eks. Europa-Kommissionens Green New Deal rummer store eksportmuligheder for danske bioenergivirksomheder, men vi er ikke alene. Det kræver fortsat investeringer i innovation og koordinerede eksportindsats for at bibeholde Danmarks position globalt siger Jacob Mogensen, sekretariatsleder fra Inbiom.

Antallet af virksomheder i bioenergiklyngen er steget fra 1.200 i 2014 til 1.400 i 2017, mens antallet af ansatte er steget fra 11.500 til 14.000.

Der er i de seneste år kommet flere råvareproducenter, virksomheder der handler med og transporterer biomasse, bioenergianlægsoperatører, teknologileverandører og rådgivningsvirksomheder til bioenergiklyngen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078