23948sdkhjf

Dong i spil som statsligt vindselskab

Regeringspartierne vil undersøge om Dong Energy kan fungere som statsligt non-profit vindselskab og dermed være med til at sænke prisen på vindmølleparkerne.
I stedet for at oprette et helt nyt statsejet vindselskab vil regeringspartierne nu undersøge, hvorvidt Dong Energy kan fungere som statsligt non-profitselskab inden for vindenergien og dermed byde på opførelsen af vindmølleparker. Det skriver Ingeniøren.

At starte fra bunden
Både socialdemokraternes energipolitiske ordfører Pernille Rosenkrantz-Theil og SFs Steen Gade er villige til at undersøge, hvilken mulighed der er den mest fordelagtige: At starte et selskab fra bunden eller lade Dong Energy løfte opgaven.

- Jeg synes, vi skal kigge på, om Dong kan tage den rolle. Man kan i teorien oprette et nyt selskab på tre minutter, men at få hele infrastrukturen på plads i et nyt Dong vil trække processen i langdrag, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

EA Energianalyse har for Ingeniøren foretaget en række udregninger. Et nonprofit-selskab i stil med Sund & Bælt vil kunne sænke prisen på opførelsen af vindmølleparker til en fjerdedel og spare staten op mod 2 mia. kr. i 2020.

Oppositionen vender tommelen ned
Flere af oppositionens partier er dog ikke enige i, at Dong Energy skal spille rollen som statsligt vindselskab.

Både Dansk Folkeparti og De Konservatives energipolitiske ordfører Mike Legarth er skeptiske overfor planerne. Mike Legarth vil dog ikke kommentere direkte på forslaget om Dong, men har en generel anskuelse omkring statsejede firmaer.

- Vi er ikke interesseret i at opbygge nye statslige virksomheder. Hvis vi havde syntes, det var den rigtige model, så havde vi gennemført det, mens vi var i regering, siger han til Ingeniøren.

Forhandlinger i lyntempo
Det nye statslige selskab - uagtet om det bliver Dong Energy eller et helt nyt selskab - vil i givet fald blive involveret i lynforhandlinger.

Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard sætter alt ind på at have et energiforlig på plads før jul, og da man går i gang midt i november, er tiden til diskussioner knap.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.122