23948sdkhjf

Millioner ruller ind over grænselandets effektelektronik

Et dansk-tysk foretagende har netop investeret 2,5 millioner euro, svarende til mere end 18 millioner kroner, i et projekt for virksomheder i grænselandet, der skal styrke markedet inden for effektelektronik.

Det oplyser Syddansk Universitet Sønderborg i en pressemeddelelse.

Effektelektronik handler om konvertere, transistorer og andre former for effektelektronik, og det nye projekt kaldes PE-Region Platform.

Men det handler også grøn energi, jobs til regionen og samarbejde på tværs af den dansk-tyske grænse og mellem virksomheder, universitet og offentlige institutioner.

- Effektelektronik er en megatrend, som er med til at forme vor fremtid og som er helt essentiel i bestræbelserne på at nå verdens klimamål og bekæmpe global opvarmning, siger leder af Center for Industriel Elektronik på SDU, Thomas Ebel. SDU er leadpartner på projektet.

Turbo på den grønne omstilling
I de seneste år er der virkelig blevet sat fart under skiftet fra fossile brændstoffer til vedvarende energi i de fleste lande. Men en CO2-neutral fremtid kræver, at produktionen, distributionen og brugen af vedvarende energi bliver endnu mere effektiv.

Til det formål er der to løsninger: At producere mere grøn energi og undgå spild i transport og omformning af energi. Begge løsninger kræver ny elektronik.

PE-Region Platform er en overbygning til et projekt om effektelektronik, der kørte sidste år.

- Man kan sige, at hvor vi i det første projekt fik sat rammerne og bevist konceptet, så bygger vi nu endnu et lag på og etablerer en decideret platform for innovation og energieffektivitet. Vi kommer også til at udforske potentialet i digitalisering i den sammenhæng, siger lektor på SDU Kasper Paasch og tilføjer

- I sidste ende skulle dette gerne munde ud i udviklingen af nye løsninger, som igen fører til nye produkter og nye forretningsmuligheder.”

Sig ”SiC” til din elektronik
Silicium har domineret i elektroniske apparater igennem årtier, men i de seneste år har siliciumcarbid (SiC) bevist sit værd.

Siliciumcarbid-komponenter excellerer ved høj temperaturresistens og effektiv og lav elektrisk modstand, men det har vist sig, at det nye halvledermateriale opfører sig forskelligt fra silicium, hvorfor industrielle partnere har bedt SDU kigge nærmere på SiC, så der opnås en større forståelse for fysikken bag. Det skal ses som ét af mange eksempler på, hvad PE-Region Platform kan byde ind med.

SDU har state-of-the-art laboratoriefaciliteter, hvor der er mulighed for at bruge elektron- og røntgenmikroskopi og på den måde opnå en større forståelse af SiC. På Center for Industriel Elektronik er det desuden muligt at lave testsystemer og fremprovokere fejlene. Det er tanke, at hvis forståelsen af SiC øges, så kan effektiviteten i f.eks. passive komponenter også øges.

PE-Region Platform-projektet løber over tre år og er finansieret af Interreg 5A og Region Syddanmark.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094