Dong må droppe kul på Avedøreværket
Natur- og Miljøklagenævnet har ophævet Dong Energys tilladelse til at fyre med kul på Avedøreværket. - Brugen af kul er sat i bero, oplyser Dong efter afgørelsen.
Dong vil nu nærlæse afgørelsen og her efter tage handling.
Fra kulstop til frit brændselsvalg til kulstop
Da man i 2007 forhandlede om en ny energiaftale præsenterede Dong Energy sit ønske om at få ophævet det 10 år gamle kulstop. Et kulstop, der betød, at der ikke måtte fyres med kul på Avedøreværkets blok, der dengang stod over for at skulle bygges.
Med støtte fra regeringspartierne V og K samt Dansk Folkeparti og Liberal Alliance fik Dong Energy i 2008 gennemtrumfet sit ønske om frit brændselsvalg på det topmoderne kraftværk.
Nu ophæver Natur- og Miljøstyrelsen dette frie brændselsvalg og fastslår, at der ikke må fyres med kul på Avedøreværket
Årsagen er frygt for, at kulfyringen vil forurene det EU-beskyttede Natura 2000-område på Vestamager.
Brugen af kul sat i bero
Efter afgørelsen har Dong Energy oplyst til TV2 Nord, at brugen af kul er sat i bero. Nu afventer man situationen og vil nærlæse afgørelsen, inden man handler, lyder det fra Dongs kommunikationschef Karsten Anker Petersen.
Han forklarer, hvorfor Dong ønsker at bruge kul på Avedøreværket, når selskabets overordnede strategi er at øge brugen af klimavenlig biomasse og sænke kulforbruget.
- Når vi ønsker at kunne bruge kul på Avedøreværkets blok 2, er det, fordi det er Dong Energys mest effektive anlæg. Det betyder, at der kan produceres mere el ved at anvende den samme mængde brændsel, siger Karsten Anker Petersen.
Avedøreværkets nye blok 2 kræver nemlig 16 % mindre kul til produktion af el, end det kræves på Dongs ældre kraftværker.
Afgørelsen tages til efterretning
Hos Miljøstyrelsens regionale afdeling Miljøcenter Roskilde, der i sin tid gav Dong den omstridte miljøgodkendelse, tager man afgørelsen til efterretning.
- Vi vil nu spørge Dong Energy, om de ønsker at opretholde ansøgningen. Og vil de det, vil man starte sagsbehandlingen på det nye grundlag, siger vicedirektør Helge Andreasen, Miljøcenter Roskilde.