23948sdkhjf

Sønderjysk Biogas og E.On vil opføre biogasanlæg i Haderslev kommune

Biogasanlægget, der kun opføres, hvis hvis den politiske vilje er der, skal kunne producere 20 mio. m3 opgraderet biogas om året.
Sønderjysk Biogas, der blev dannet i maj 2009 af 86 landmænd, er gået sammen med energikoncernen E.On for i fællesskab at skabe mulighed for at opføre et stort biogasanlæg i Haderslev kommune.

Projektet skal være rentabelt for begge parter – og er derfor afhængigt af hvilke tilskud og afgiftsfritagelser det kommende energiforlig byder på.

Planen er at opføre et biogasanlæg, der kan producere 20 mio. m3 opgraderet biogas, baseret på gylle og majs leveret af lokale landmænd. Det afgassede gylle fra produktionen skal gå tilbage til gårdene for at blive benyttet til gødning. På den måde producerer anlægget grøn klimaneutral energi, der reducerer CO2 udledningen med flere millioner tons. Den færdige biogas bliver opgraderet og ledt ind i naturgassystemet, hvor det kan blive anvendt til kraftvarme, varme og brændstof til køretøjer.

For at projektet bliver til virkelighed, skal der afklares en række spørgsmål – og det vil Sønderjysk Biogas og E.On gøre i fællesskab.

Et levedygtigt projekt med dobbelt ekspertise
Lars K. Jensen, der repræsenterer Sønderjysk Biogas, lægger vægt på, at der skal være økonomi i projektet. De to parter bidrager med det, de er bedst til - og målet er et biogasanlæg, der producerer grøn energi, skaber lokale arbejdspladser og har positiv effekt på det lokale landbrug.

- Vi er klar, hvis den politiske vilje er der, siger Lars K. Jensen og fortsætter:

- Ved at gå sammen med E.On skaber vi de bedste forudsætninger for et levedygtigt projekt fordi vi bidrager med hver vores ekspertise. Sønderjysk Biogas kender de lokale forhold. Landmændene står klar til at sikre leveringen af de nødvendige råvarer: gylle og majs - og tager det afgassede gylle retur. E.On kommer ind med deres internationale biogasekspertise – og de står for at aftage gassen.

Gode forhold omkring Haderslev
- Projektet i Sønderjylland er E.Ons første satsning på biogasområdet i Danmark, fortæller administrende direktør Tore Harritshøj fra E.On og tilføjer:

- I dag producerer E.On allerede klimaneutral energi på vores vindmøllepark Rødsand 2 på Lolland – og vi vil gerne bidrage yderligere til Danmarks omstilling til fossilfrit samfund. Her er biogas en oplagt vej at gå – og vi baserer indsatsen i Sønderjylland på vores store biogas knowhow fra vores nordiske organisation.

- Forholdene omkring Haderslev er rigtigt gode til biogasproduktion, forklarer strategy manager hos E.On Michael Dalby, og forsætter:

- Vi har ikke lagt os fast på en endelig placering, men området byder på fine tilkørselsforhold tæt på råvarene. Biogasanlægget vil skabe 8-10 arbejdspladser i den daglige drift - og have positiv effekt på landbruget. Sammen med Sønderjysk Biogas arbejder vi målrettet på at gøre projektet til virkelighed, så biogasanlægget kan tages i brug i 2015.
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095