23948sdkhjf

Havenergikoncept skal ikke kun producere strøm

Havenergi-konceptet Exowave har været under udvikling siden 2015. Det vil sige at det er ét af de yngre havenergi-koncepter - bølgeenergi om man vil - på det danske marked. 

I løbet af de første seks år af konceptets levetid er der testet i havnen i Hvide Sande, gennemført en del tank-tests og prototypetest og indhentet patentrettigheder.

Men strøm er der ikke rigtigt produceret noget af endnu – og det er heller ikke sikkert at det bliver det primære fokus for Martin Nissen Dahl, Lars Wigant og Michael Smedegaard, der udgør ejerkredsen bag konceptet. 

Exowave har nemlig ikke kun ét men to ben at stå på. 

- Wave-to-power er jo den mest kendte teknologi men en interessant forretningsudvikling vil være hen imod wave-to-water, fortæller co-founder Martin Dahl. 

Strategien bag Exowave er altså at basisudviklingen kan gå to veje. Dels mod strøm og dels mod vandbehandling og vandtransport.

Anlægget vil fra bunden af havet sende havvand under højt tryk gennem en rørledning. Havvandet føres ind i en hydroturbine, der producerer strøm eller gennem et vandbehandlingssystem baseret på omvendt osmose, så havvand kan gøres til brugsvand.

- Det har store udviklingsperspektiver, siger Martin Dahl, der fortæller, at vandbehandlingsanlæggene ikke er dyre at lave og derfor vil være oplagte og nemme at afsætte i mindre bemidlede områder, hvor det kniber med det rene vand.

Der er alene i kystnære områder over én milliard mennesker på kloden, som lider af vandmangel. Hertil kommer dyrehold og landbrug.

- Den store vandmangel skal løses med en bæredygtig teknologi. Vi tror på, at det kan betale sig at investere i at bekæmpe vandmangel med vedvarende energi fra vind, sol og hav, og det er specielt lønsomt med hav-energi i de kystnære områder, siger han. 

Opgraderer på mandskabssiden
Exowave blev født som et wave-to-power-koncept men nu har ejerkredsen altså føjet wave-to-water på. 

- Wave-to-water er et ligeværdigt område og vi har et øget fokus på det og på at øge på mandskabssiden, siger Martin Dahl og tilføjer: 

- Inden for international forretningsudvikling har vi udvidet bemandingen med en tidligere direktør i Ørsted og Siemens. 

Han fortæller endvidere, at man i 2020 vil arbejde på at få udvidet ejerkredsen. 

Level 4-5
Siden etableringen af Exowave har en større investeringspulje resulteret i patentrettigheder og viden. Kombineret med formodningen om at markedet for bølgeenergi forventes at vokse, og at de planlagte udviklingstiltag gennemføres, er der dog grund til optimisme. 

Udviklingen af anlægget – fra idé til fuldt kommercielt anlæg – sker gennem en serie af udviklingsfaser, som skal sikre modning af konceptet gennem konceptualisering, udvikling, test, demonstration og dokumentation. 

Ledelsen vurderer, at TRL (Technological Readiness Level) ved udgangen af 2019 er på 4-5, hvilket betyder at det delvist er valideret i relevante omgivelser.

Der planlægges i 2020 demonstration af et kommende produkt inden for vandbehandling samtidig med at der projekteres konkrete løsninger for kunder flere steder i verden.

Hvis alt går vel vil det første egentlige salg finde sted inden udgangen af 2020 til levering i 2021.

Artiklen er en del af temaet Bølgeenergi.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188