23948sdkhjf

Waturu jagter en nulløsning i Vejle

Udledningen af 290.000 kubikmeter urenset spildevand i Øresund har skabt røre i både den hjemlige og den internationale andedam.

Politikere, myndigheder og organisationer har været ude med riven, og Hofor, der stod bag planerne, har nu helt aflyst udledningen af de mange tusinde kubikmeter spildevand. Samtidig er selskabet gået i tænkeboks for at finde en løsning.

I Vejle står virksomheden Waturu Holding, der udvikler vandteknologi til opvarmning eller behandling af vand, over for at skulle teste en løsning på Hofors problem hos Vejle Spildevand. En modulbaseret og skalerbar enhed til bakteriel oprensning af overløbs- og spildevand.

To løsninger
Waturus forholdsvis nye teknologi skal ende ud med to forskellige løsninger hos Vejle Spildevand.

- Der skal laves en overløbsløsning, sådan at spildevandet ikke løber direkte ud i vandmiljøet uden at blive renset, når det regner for meget. Den anden løsning binder sig til udledningen af det rensede spildevand, der, uagtet hvad mange tror, stadig indeholder bakterier, fortæller Toke Reedtz hos Waturu.

Det er i bund og grund det samme system Waturu vil anvende. Det ene system skal blot håndtere urenset spildevand, mens det i forbindelse med det andet projekt drejer sig om renset spildevand,.

Uden for udløbsbassinet
Waturu barsler altså nu med en løsning, der kan sikre, at der ikke sendes urenset spildevand ud i vandmiljøet – heller ikke når det regner for meget.

Waturu skal udvikle en enhed, der placeres lige efter udløbsbassinet. Spildevandet, der løber gennem enheden elektrificeres, hvorved de bakterier, der slap gennem nåleøejet i første omgang, slås ihjel.

- Hvis det viser sig at have effekt, kan vi ende med også at slå multiresistente bakterier ihjel helt uden kemikalier. Hvis det lykkes kan det ende med at blive en nulløsning – altså hvor der aldrig udledes urenset spildevand fra et renseanlæg, siger Toke Reedtz

Som en ekstra lille krølle så kører løsningen på strøm, som renseanlægget selv kan producere ved at omdanne slam til gasser, som kan drive generatorer, hvorved der kan produceres strøm.  

Renser renset spildevand
Den anden løsning er lidt af et paradoks. Det drejer sig om rensningen af allerede renset spildevand – det være sig både mekanisk og bakteriel.

- Nogen tror at det rensede spildevand, man sender ud i vandmiljøet er bakteriefrit. Det er det ikke helt. Her vil vi gå ind og rense på det rensede spildevand, fortæller Toke Reedtz.

Han fortæller, at der i dag oftest anvendes UV-lys til den proces.

- UV-rør bliver hurtigt beskidte, og så er de ikke helt så effektive. Og så virker UV-lys ikke i brunt vand men kun i klart vand, Det er vores løsning fuldstændig ligeglad med siger Toke Reedtz

Det, der helt konkret skal laves, er samme opbygning som ved overløbsvand. Løsningen skal bare passes ind i et andet type vandflow.

Skaleres op
Selvom Waturu endnu ikke har lavet det første kommercielle anlæg, kan Toke Reedtz godt få øje på fordelen ved netop hans type af anlæg.

- Det koster selvfølgelig noget at producere anlægget, stille det op og tilføre strøm, men så sikrer vi, at vores miljø ikke belastes af for høje niveauer af bakterier så som e.Coli, virus og parasitter, hvilket hurtigt kan ødelægge en badesæson, forklarer han og uddyber:

- Det kan i virkeligheden blive til et meget stort anlæg. Det kan skaleres op ved at man sætter flere moduler ind efter hinanden. Der er ingen begrænsninger.

 To fluer med ét smæk
Waturu er altså godt i gang med løsningen, der skal slå to fluer med ét smæk.

- Vi er ved at specificere anlægget til overløbsenheden. Det er lidt sværere at lave fordi, der er tale om reelt urenset spildevand. Testløsningen til erstatning af UV-anlægget er klar. Det tager tid at færdigudvikle og teste løsningerne og lykkes vi, venter der et meget stort globalt marked, siger Toke Reedtz.

Testen af begge anlæg kommer til at foregå på Vejle Renseanlæg, som er Vejle Spildevands største renseanlæg og som er dimensioneret til, at kunne rense spildevand for 170.000 personenheder (Pe.) 

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109