Direktør: Brintfabrik er gennembrud i Cowis grønne strategi
Det vil rykke Cowi mærkbart fremad i selskabets grønne strategi, at rådgiverkæmpen nu skal lave de indledende undersøgelser af en enorm brintfabrik, som flere store danske selskaber i slutningen af maj gik sammen om at opføre.
Det fortæller adm. direktør i Cowi, Lars-Peter Søbye, som kalder rådgiverrollen på projektet ”helt fantastisk”.
Bag planerne om at opføre fabrikken står Mærsk, Ørsted, transportfirmaet DSV, SAS, Københavns Lufthavn og rederiet DFDS, hvis mål er, at fabrikken i fremtiden skal forsyne lastbiler, skibe og fly med grøn energi.
Cowi kommer til at stå for de tekniske forundersøgelser af, om fabrikken er realistisk at opføre. Mere konkret vil det blandt andet sige, om koblingerne af de forskellige teknologier til brintproduktion også kan skaleres i det omfang, som man har brug for.
- Det er et gennembrud at få lov til at være med til at komme med noget helt konkret i stedet for de mange ord, der bliver talt i samfundet om, at vi skal lave grøn omstilling, siger Lars-Peter Søbye til Energy-Supply.
- Hele den grønne omstilling er det, vi ser, som den fremtidige vækst af virksomheden, og det er dér udviklingen vil finde sted i samfundet, siger han.
Har oprettet energiafdeling
Cowi har for nylig oprettet en hel energisektion, og det er den, som skal varetage opgaven med brintfabrikken.
- For to måneders tid siden samlede vi alle vores energiaktiviteter ét sted i virksomheden for at få synergieffekten. Den afdeling hedder meget passende ”energi”, hvor der samlet er 600 medarbejdere, som nu arbejder med energiprojekter både globalt og lokalt. Det er også den afdeling, som nu skal være inde over det her projekt, siger direktøren.
Lars-Peter Søbye kan ikke endnu sige, hvad projektet vil betyde for bundlinjen hos rådgiverkoncernen.
- Men det er en opgave, som ikke mindst på brandet og teknologisiden virkelig kan være med til at rykke virksomheden fremad. Det er et flagskib i hele vores strategi
Direktøren understreger imidlertid, at honoraret for projektet ikke er fokusset for virksomheden.
- Det her er noget, som virkelig peger frem i virksomheden, og det kan blive en eksportsucces på sigt for Danmark. Dansk know-how kommer helt i front. Der skal formentlig være flere af de her anlæg i landet, så det er et gennembrud for os at være med til det, der måske bliver det første, siger Lars-Peter Søbye