23948sdkhjf

Leif Koch på jagt efter lækager i Lyngby-Taarbæk

Vandtabet i vandledningerne i Lyngby-Taarbæk er for højt. Rent faktisk har det i de seneste år ligget på lidt over 10 procent.

Derfor indledte Lyngby-Taarbæk Forsyning i 2019 et pilotprojekt, hvor vandledningerne i Virum blev undersøgt med avanceret lækagesporings-udstyr. Lækagesøgningen i Virum var rent faktisk så effektiv at Lyngby-Taarbæk Forsyning nu har indgået en aftale med lækagesporings-specialisten Leif Koch, der skal tjekke vandledningerne i resten af kommunen.

Det fortæller driftsleder i Lyngby-Taarbæk Forsyning Steen Hansen i en pressemeddelelse. 

Gamle ledninger
Pilotprojektet viste, at der var en række skjulte brud på ledningsnettet, som forsyningsselskabet siden har udbedret. 

- En stor del af vandtabet skyldes, at vi har mange gamle vandledninger, og det giver flere brud – både synlige og skjulte. De mindre lækager opdager vi ikke så let, da vandet siver ned i undergrunden uden at efterlade tydelige spor, siger Steen Hansen.

Leif Koch skal bruge resten af året på at måle på stophaner og vandrør med lækagesporingsudstyret og når de lokaliserer en utæt vandledning, kan forsyningsselskabet gå i gang med at reparere ledningen. 

Informationerne fra lækageundersøgelsen skal også bruges som et element i arbejdet med at kortlægge vandledningernes generelle tilstand. De strækninger, der er i dårligst stand, vil i de kommende år blive udskiftet, idet Lyngby-Taarbæk Forsyning har en ambition om at intensivere renoveringen af ledningsnettet.

Tempo på udskiftningen af vandledninger
Vandledningerne i Lyngby-Taarbæk Kommune har en gennemsnitsalder på godt 50 år, og en del er omkring 100 år gamle. Lyngby-Taarbæk Forsyning ejer 273 km vandledninger, og i de senere år har selskabet udskiftet omkring 5 kilometer vandledninger om året. Det tal skal øges de kommende år.

- Vi skal passe bedre på vores drikkevand – dels fordi det er en vigtig ressource, dels fordi vandtabet koster penge. Derfor er jeg glad for, at vi har lagt en strategi og også afsat ekstra ressourcer til bekæmpelse af vandtabet. Med investeringen i ledningsnettet sparer vi penge på driften og øger også forsyningssikkerheden, da vi har færre brud i nye ledninger, siger Peter Linde, der er bestyrelsesformand for Lyngby-Taarbæk Forsyning.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112