Dong og Københavns Universitet skubber til den grønne omstilling
Konkrete initiativer inden for forskning og uddannelse i grøn energi bliver forhåbentligt resultatet af en ny samarbejdsaftale mellem Dong og Københavns Universitet.
Mødes på tværs
Aftalen skal udvikle konkrete initiativer inden for forskning og uddannelse i grøn energi.
- Vi står midt i en omstilling til en mere bæredygtig og grøn energiforsyning. En omstilling, som vil betyde, at vi skal bruge meget mere biomasse, og at en del af biomassen skal behandles på helt nye måder end dem, vi kender i dag. Vi håber, at vi med aftalen har skabt grundlag for, at forskningsmiljøer kan mødes på tværs for at udtænke nye løsninger til, hvordan vi bedst producerer og udnytter biomassen lokalt, siger Charles Nielsen, der er direktør for Dong Energy’s Innovationscenter og har været med til at konkretisere aftalen.
10 mio. tons mere biomasse
Forskningsdelen skal især have fokus på, hvordan nye og miljøvenlige bioteknologiske metoder kan bruges til at forvandle biomasse til energi og andre produkter. Blandt andet skal et af projekterne lave en plan for, hvordan dansk jordbrug kan producere yderligere 10 mio. tons biomasse årligt – eller op mod 30 % mere, end i dag.
- Parallelt skal der gennemføres et forskningsprojekt, der afdækker, hvordan udvalgte planter kan planteforædles til at producere eksempelvis mere halm, end de gør i dag, og hvordan dyrkningssystemer og vækstsæson kan udnyttes bedre ved for eksempel et mere varieret valg af sorter, siger Charles Nielsen.
Sommerskoler
Aftalen giver studerende ved Københavns Universitet mulighed for at arbejde med reelle problemstillinger inden for bæredygtighed i samarbejde med Dong Energy ved events, sommerskoler og temaaftener.
Initiativet understøtter Bio Refining Alliance, som samler danske virksomheder, offentlige partnere og organisationer med verdensklasse viden og teknologi inden for bioraffinering.