23948sdkhjf

Tre forsyningsselskaber udvikler fremtidens forsyningsplatform

Præventivt vedligehold og overvågning

Sidste år dannede de tre forsyningsselskaber SK Forsyning, Klar Forsyning og Fors virksomheden ForsyningsIT (FIT) med henblik på at udvikle digitale løsninger til forsyningsbranchen.

Siden etableringen har FIT blandt andet arbejdet på en data management service-løsning, der skal automatisere overvågningen af forsyningsnettet, analysere forbruget af el, vand og varme samt optimere vedligehold af forsyningsnettet.

Den nye platform er et såkaldt Enterprise Data Warehouse (EDW), der ifølge it-chef hos FIT John Callesen skal hjælpe med at udnytte de enorme mængder af data, som forsyningsselskaberne typisk modtager:

 - Forsyningsselskaberne overvåger og analyserer løbende forsyningsnettet og brugenes forbrugsmønstre. Analysearbejdet har hidtil foregået meget forskelligt fra selskab til selskab og nogle steder også manuelt. Med den nye EDW-løsning automatiserer vi processen, så selskaberne med lethed kan udarbejde rapporter og analyser. Samtidig åbner løsningen op for real-time overvågning af forsyningsnettet og alle forsyningsarter, siger han

Præventivt vedligehold

Ud over analyse af de enorme mængder af data kan løsningen også bruges på at kigge lidt ind i fremtiden.

De danske forsyningsselskaber har aktiver for mange milliarder kroner, så der er gode penge at spare på at optimere deres asset management. I dag vedligeholdes kabelnet, kloakledninger og andre aktiver typisk ud fra standardberegninger, og det er således ikke alt vedligeholdsarbejde, der er nødvendigt.

- Med den nye platform kan selskaberne ved hjælp af machine learning bedre monitorere deres net, udarbejde præventive analyser og på den baggrund udføre mere intelligent vedligehold, siger John Callesen.

Skalerbar løsning til hele forsyningsbranchen

Løsningen er i første omgang blevet implementeret hos FIT’s tre ejerselskaber. På sigt skal løsningen dog tilbydes til hele forsyningsbranchen på tværs af forsyningsarter og kan således fremover blive branchestandarden for måleranalyse inden for forsyning, siger John Callesen.

- Den nye EDW-løsning gør det muligt at optimere flere dele af forsyningsselskabernes forretning og kan efter vores overbevisning blive fællesnævneren for måleranalyse i forsyningsbranchen, siger han. 

Den nye EDW-løsning er udviklet i det cloudbaserede Microsoft Azure. Løsningen kommer i separate miljøer, så hvert forsyningsselskab får sin egen platform tilpasset og skaleret efter behov. Hertil følger en central applikation, hvorfra FIT kan udvikle nye funktioner og foretage løbende support og service, forklarer Lise Bach Vestergaard, som er Sales Director hos Commentor, der har bistået de tre forsyningsselskaber i udviklingen.

- Da løsningen skal rulles ud på tværs af selskaber, anbefalede vi at udvikle platformen i Microsoft Azure. Det giver nemlig mulighed for at skalere og løbende udvide ved at tilslutte flere datakilder. Herudover kan man gøre brug af Microsofts mange services, der kan anvendes til at skabe nye, innovative løsninger med en kort time-to-market, og så er sikkerheden også i top med Azure, som lever fuldt ud op til den gældende lovgivning, siger hun.

Grøn omstilling baner vejen for digitale løsninger

Commentor, der har stor erfaring med at udvikle digitale løsninger til forsyningsselskaber og offentlige myndigheder, blandt andre Energinet, Aalborg Forsyning og Miljøstyrelsen, oplever en stigende interesse for digitale løsninger i forsyningsbranchen. 

- Særligt den grønne omstilling har sat digitaliseringen højt på dagsordenen hos landets forsyningsselskaber. Indtil nu er det særligt de store selskaber, der har haft fokus på digitalisering, men med FIT’s nye løsning kan de mindre forsyningsselskaber nu også arbejde på at effektivisere energiforbruget, driftsoptimere og minimere deres omkostninger ved hjælp af digitale løsninger, fortæller Lise Bach Vestergaard.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078