23948sdkhjf

Vind og bølger kan blive et unikt dansk makkerpar

Aftalen om de to energiøer giver helt nye muligheder for bølgeenergi. Vores offshore sektor er nemlig ideel fødselshjælper til den nye generation af danskudviklet bølgeenergi.

Sommerens politiske delaftale på klima- og energiområdet er et vigtigt skridt mod vores klimaneutrale samfund. Der er tale om et væsentligt første spadestik, og flere stik yderligere skal tages i de kommende år for at indfri 2030, 2040 og 2050 målene. Alene for at nå de sidste 10 procentpoint mod de 70 % i 2030, er det ifølge Klimarådet påkrævet, at Danmark udvikler og fremmer endnu umodne teknologier.

Den gode nyhed er, at vi i Danmark har en række strategiske fordele, som vi klogt kan udnytte til at bringe os forrest inde for bølgeenergi udnyttelse - hvis vi sammen griber mulighederne.  

Brug energiøerne

Danmark har nogle af verdens mest lovende og dedikerede bølgeenergivirksomheder takket være ingeniørkunst, vedholdende innovation og partnerskaber på tværs af branchen. Inden for de seneste år er flere nye bølgenergiselskaber opstået baseret på de erfaringer og knowhow, der opbygget i offshore sektoren.

Flere af Partnerskabets virksomheder er nu klar til at bygge deres første demonstrationsanlæg i fuld skala. 

Med den politiske aftale om at skabe to nye energiøer og vores velfungerende offshore sektor, har vi i Danmark en unik strategisk mulighed, for at udnnytte bølgeenergien i synergi med energiøerne.

Vi har gjort det før med offshore vind, og vi kan gøre det igen med vindens grønne følgesvend: bølger.

EU: Udbyg bølgeenergi

EU Kommissionen har for alvor fået øjnene op for potentialerne i bølgeenergi og ser et potentiale på op mod 60 GW tidevands- og bølgeenergi i 2050. Heldigvis er Nordsøen et gunstigt farvand at høste bølgernes grønne, vedvarende energi i. 

Kommissionen understreger samtidig de vækst og jobmuligheder, som ligger i sektoren:

”Havenergi har potentiale til at skabe nye arbejdspladser af høj kvalitet inden for projektudvikling, komponentfremstilling og drift. Vejledende skøn fra konsekvensanalysen viser, at der kan skabes 10.500  26.500 faste stillinger og op imod 14.000 midlertidige stillinger inden 2035.”

Kommisionens udmeldinger flugter med hvad foreningen Ocean Energy Europe vurderer i sine analyser frem mod 2050. Nemlig at ocean energy vil kunne dække 10% af Europas nuværende elforbrug samtidig med, at sektoren leverer 400.000 jobs. Med en accelereret politisk fremdrevet markedsudvikling inden for bølgeenergi kan danske og europæiske virksomheder dominere et forventet globalt marked på op mod 400 mia. kr. årligt. 

Det er vores håb, at også Danmark helt i tråd med de klima- og energipolitiske mål vil gribe bølgeenergiens muligheder og lytte til EU Kommissionens analyser og anbefalinger. 

Kombiner offshore vind- og bølgeenergi 

Udbygningen af den danske vindmølle offshore-kapacitet og senest vedtagelsen af de to energiøer giver helt nye muligheder for, at bølgekraftteknologien kan udvikles endnu hurtigere her i Danmark end i verden omkring os. Bølgeenergi spiller nemlig ideelt sammen med vindenergi på havet, fordi bølgerne kan producere energi længe efter, at vinden er løjet af, så vindmøllerne står stille. 

Samtidig er havområder med vindmøller på forhånd reserveret til energiproduktion, hvorfor bølgeenergi nemmere kan installeres og integreres her. Danmark har med kombinationen af vind og bølger en unik mulighed for at udvikle endnu et grønt guldæg – og bringe os markant tættere på vores klimamål.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11