23948sdkhjf

Klimaskadelige fjernvarmerør med CFC skal graves op og genanvendes

Nyt projekt skal udvikle koncept for håndtering og genanvendelse af 26.000 km nedgravede fjernvarmerør med 4.000 tons klimaskadelige gasser.

Der skal være bedre mulighed for at håndtere de mange fjernvarmerør, som ligger i den danske undergrund. 

Det mener en række aktører, som har fået støtte af Miljøstyrelsen til at udvikle et nyt koncept, der har to formål: Det skal hindre, at 4.000 ton CFC-gasser bliver ved med at sive ud af gamle nedgravede fjernvarmerør, og så skal projektet være med til sikre bedre genanvendelse af de materialer, som rørene består af.

- Hvis vi ikke gør noget ved det, siver CFC-gasserne lige så stille ud af rørene, og dermed bliver problemet overladt til de næste generationer. Isoleringen i rørene indeholder så meget CFC-gas, at det svarer til en tredjedel af Danmarks årlige CO2-udledning. Derudover udgør de nedgravede rør en værdifuld ressource. De indeholder en masse stål, plast og PUR-skum, som med den rette teknologi helt eller delvis kan genanvendes, siger seniorspecialist og projektleder Bjørn Malmgren-Hansen fra Teknologisk Institut.

Det er et konsortium bestående af Dan Jord A/S, Eldan Recycling A/S, Stena Recycling A/S, GasDetect ApS og Teknologisk Institut, som er bag projektet.

95 procent af materialerne skal genanvendes

Som det ser ud nu, er det svært at splitte fjernvarmerørene ad, så man kan genanvende plasten. Det bliver derfor deponeret, mens stålet er det eneste, der bliver genanvendt, oplyser parterne bag projektet. Det skal det nye koncept lave om på, og det bliver i et samarbejde mellem de forskellige aktører. 

Entreprenørvirksomheden Dan Jord A/S leverer for eksempel fjernvarmerør til udviklingen af konceptet, herunder fra løbende byrenoveringer.

I projektet deltager to af landets førende virksomheder inden for teknologi til håndtering og genindvinding af affald, Eldan Recycling A/S og Stena Recycling A/S.

Behandlingskonceptet til fjernvarmerør skal bygge videre på den teknologi, Eldan Recycling A/S i forvejen bruger til neddeling af kølemøbler, som også indeholder metal, plast og PUR-skum. Målet er at sikre, at 99 procent af CFC-gasserne fra alle processer opsamles, og at mere end 95 procent af materialerne i rørene bliver genanvendt.

- I dag er det kun stålet i rørene, som bliver genanvendt – og kun delvist. De øvrige materialer bliver typisk deponeret. Det skal vi gøre noget ved, og vi ved i forvejen en masse om, hvordan man håndterer CFC-holdige kølemøbler sikkert og miljørigtigt. Den viden kan vi trække på i dette projekt, fortæller Jan Kjær, markedsdirektør hos Eldan Recycling A/S.

Nyskabende løsning på et internationalt problem

Nedgravede CFC-holdige fjernvarmerør er ikke kun et problem i Danmark, men også i andre lande hvor fjernvarme er udbredt, for eksempel i de nordiske lande, Tyskland og Baltikum. Der findes ingen koncepter på markedet, som kan håndtere rørene på forsvarlig og bæredygtig vis. Derfor forventer de involverede teknologileverandører, at en fuldskalaløsning vil rumme betydelige eksportmuligheder.

- Når først vi har vist, at det kan lade sig gøre at fjerne CFC-gassen og genanvende rørene, vil der være et incitament til at indføre lovkrav til behandling, så det efterfølgende vil være muligt at investere i fuldskalaanlæg. Derfor forventer vi, at vi med dette projekt vil bane vejen for både at komme på forkant med lovgivningen og opnå gode forretningsmuligheder på længere sigt, fortæller Jakob Kristensen, markedsdirektør i Stena Recycling A/S.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109