23948sdkhjf

Dansk vind- og bølgekoncept bruger oliegas-branchen som trædesten

- At have mange jern i ilden.

Det kan man vist roligt sige er tilfældet for CEO Anders Køhler og hans team hos vind- og bølgekonceptet Floating Power Plant (FPP).

I øjeblikket kører de i to spor: Et teknisk og et forretningsmæssigt. Og det lyder jo enkelt og ligetil. 

Men zoomer man ind på de to spor, vil man opdage, at hvert spor omfatter et hav af projekter, som fletter sig ind og ud af hinanden, så det kan være svært at hitte rede i, hvad der er op, og hvad der er ned. 

Det har Anders Køhler heldigvis helt styr på. 

Tre designs til olie/gas

I løbet af det seneste år har Anders Køhler blandt andet arbejdet med et projekt målrettet olie- og gassektoren. I det regi har FPP for nyligt sat et midlertidigt punktum for et af tre designprojekter, støttet af EUDP.  

FPP har udviklet tre forskellige koncepter med tilhørende business-cases til Lundin Norway. Designs er lavet sammen med Semco Maritime, Cefront, APL NOV og Aalborg Universitet. De tre koncepter er vedvarende energi koblet direkte op til olie- og gasproduktion;  bedre udnyttelse af olieforekomster (Enhanced Oil Recovery) samt baseload strøm-forsyning, det vil sige en forbedring af kvaliteten af den vedvarende energi til at være konstant. 

Lundin Norway valgte sammen partnerne at tage ét af de tre designs, det med vedvarende energi koblet direkte op til olie- og gasproduktion, frem til full FEED, hvilket betød, at Floating Power Plant i september skulle præsentere Lundin for et komplet design.

Det projekt er nu kulmineret i en validering af konceptet i bølgebassinet på AAU.

Ikke dræbt de andre

Som udgangspunkt udviklede Floating Power Plant altså tre designs til Lundin, der valgte at gå med det ene.

Men hvad med de to andre?

- Alle de tre koncepter, som vi havde i den indledende runde går vi videre med i forskellige sammenhænge. At Lundin valgte det ene har ikke dræbt de andre, fortæller Anders Køhler.

Projektet med baseload arbejder Floating Power Plant videre på sammen med Total Denmark og en gruppe af partnerne. På vand-projektet samarbejder Floating Power Plant med NOV Fjord. Det sidste design fra Lundin-projektet videreføres allerede og er gundlaget for den kommercielle demonstration ved Plocan i 2023.  

Træde-sten

Bølge- og vindenergi rimer ikke just på olie- og gas. Ikke desto mindre er det den sektor, der lige nu har Anders Køhlers helt store bevågenhed. 

- Projektet med Lundin har vist os, at oliegasbranchen kan være en trædesten til at få udviklet teknologien og komme op i de store projekter med flydende vind, siger han. 

I øjeblikket har Anders Køhler en dialog i gang med rigtig mange olie-gas-selskaber – dog er der ikke indgået nogen formelle aftaler endnu. 

Skotland, Wales og Irland

Alt i mens Anders Køhler arbejder på at få foden inden for i olie- og gasbranchen er der også fokus på andre projekter, hvor der dog ikke er så meget fremdrift, som han kunne ønske sig. 

FPPs datterselskab FPP ltd. har sammen med DP Energy tre projektselskaber i Irland, Skotland og Wales. Alle tre projekter er i godkendelsesfasen. Dog er FPP her i venteposition – og det har man efterhånden været ret længe. 

- Vi venter på nye afregningspriser. Specielt i UK har de varslet nye afregningspriser i de sidste tre år. Før vi kender principperne bliver der ikke investeret yderligere – og der er allerede investeret rigeligt, siger Anders Køhler og tilføjer: 

- De har haft lidt travlt med Brexit og Corona til at levere afregningspriser til mig – men det forlyder sig, at der snart kommer noget nyt på den front. 

400 tests 

Som en form for afslutning på projektet med Lundin har Floating Power Plant gennemført en længere periode, hvor der er foretaget ikke mindre end 400 tests i bølgetestbassinet på AAU. 

- Denne testrunde er en validering af det design, som Lundin valgte. Vi kigger på performance, kræfter, hvordan anlægget bevæger sig. Det har været en meget struktureret proces, og vi har arbejdet på at få testet, så mange forskellige kombinationer af bølger og vind, som muligt, fortæller Anders Køhler. 

Testene har været mange og dagene lange ved bølgebassinets kant i denne omgang. Men det har også været noget ganske særligt. 

- Det er første gang, vi et bassintester en så kompleks og komplet model, hvor vi har fokus på hele anlægget og hvordan de enkelte dele reagerer og påvirker hinanden, fortæller Sara Thomas, Head og R&D fra Floating Power Plant. 

Derudover er det også første gang, at FPP tester 1/30 udgaven af sin platform i et bassin. - -

- Offshore har vi testet en halv skala. Næste gang er det fuld skala, siger Anders Køhler.

Frem mod 2023

Rent teknisk arbejder FPP frem mod det overordnede mål. Test af et kommercielt fuldskala demonstrationsprojekt ved Gran Canaria i anden halvdel af  2023.

Det vil sige, at den netop gennemtestede 1/30 model skaleres op til fuld skala med 5 MW vind og 1 MW bølgeenergi. 

- Vi er i fuld gang med desigenet af platformen til Spanien. Vi hopper lige fra 1/30-udgaven til fuldskala, siger Anders Køhler, der altså ikke stiler efter flere mellemregninger end højest nødvendigt. 

Han understreger dog, at den test, der lige er afsluttet, følges op af yderligere tests både i Sverige og Spanien, før end fuldskala-udgaven smides i vandet ved Gran Canaria i 2023.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094