23948sdkhjf

Holdbarheden en udfordring for plast-solceller

Selvom holdbarheden af de plastbaserede solceller stadig er et problem, så er professor Frederik C. Krebs nu klar til at teste sine solceller i stor skala.
I dag er eksisterende solcelleanlæg baseret på grundstoffet silicium, men professor Frederik C. Krebs fra DTU har været med til at sætte Danmark på verdenskortet, når det gælder solceller i plast, skriver Berlingske Business.

Teknologien er, efter 12 års forskning, nu klar til at blive testet i stor skala, hvilket dog ikke bekymrer professoren. Det gør derimod holdbarheden af solcellerne.

Solcellerne spås lys fremtid
Plastcellerne omsætter ikke nær så meget strøm som de konventionelle siliciumanlæg, men ifølge Frederik C. Krebs har de en række andre fortrin.

- Det samlede energiregnskab er langt bedre for plastscellerne. De giver relativt mere energi for pengene, fordi det ikke kræver nær
så meget energi at fremstille dem, som tilfældet er med siliciumcellerne, siger han til avisen.

Virksomheden Mekoprint kunne tilbage i 2010 bogstavelig talt producere plastsolcellerne i lange baner i en trykkemaskine.

Læs: Masseproduktion af plastsolceller nu muligt

Holdbarhed på et par år
Selvom han har forsket i plastsolceller i 12 år, så står Frederik C. Krebs stadig over for et par udfordringer.

Plastsolcellerne holder nemlig kun et par år, hvorefter de skal udskiftes. Derfor arbejder Frederik C. Krebs på en løsning, der gør det nemt og hurtigt at udskifte dem - sideløbende med arbejdet med at forlænge holdbarheden ved at beskytte solcellerne mod vejr og vind.

I den kommende tid vil han afprøve et par ideer til forlængelse af holdbarheden.

Lovende teknologi
Formanden for Dansk Solcelleforening Signe Antvorskov Krag anser teknolgien som lovende og potentialet stort, fordi solcellerne er så nemme og billige at producere. Også hun understreger, at holdbarheden er en hæmsko.

- Det store problem er den korte holdbarhed. Den hurdle kan måske overvindes, men der går nok ti år, før vi ser plastcellerne monteret på hustagene i stor stil. I første omgang kan de bruges på forbrugerprodukter. Det kunne være plastceller på en taske, der kunne give energi til opladning af mobiltelefonen, eller parasoller af plastceller, som kunne drive en radio, siger Signe Antvorskov Krag.
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.121