Lukning af anlæg kan koste forbrugerne tusindvis af kroner
Regeringen pålagde i sommer KL at udarbejde en liste over de affaldsenergianlæg, der kan lukke for at nå regeringens klimamål og som led i målsætningen om, at langt mere affald skal genanvendes.
KL udpegede i går de ti anlæg, der kan ende med at skulle lukke inden 2030.
Hos Dansk Fjernvarme modtages listen med en anelse skepsis og en del bekymring.
- Jeg håber der nu bliver god tid til og mulighed for at foretage en grundig energiplanlægning af, hvad der skal træde i stedet for de mange affaldsanlæg, der nu foreslås udfaset. Alene Argo og Norfors leverer 37 procent af al varme til VEKS i hovedstadsområdet. Det er en mængde varme, der ikke bare kan erstattes af store varmepumper. Så vi har brug for en grundig diskussion af, hvorfra varmen så skal komme, siger Kim Mortensen, direktør hos Dansk Fjernvarme.
Og det er ikke kun erstatningen for affaldsvarmen, der bekymrer. Ikke kun hos Kim Mortensen, men også hos Niels Hörup, bestyrelsesformand for Argo, et af de lukningstruede anlæg, samt Morten Slotved, bestyrelsesmand for Norfors og dermed Usserødværket, der også er på listen over lukningstruede anlæg.
Argos anlæg blev taget i drift i 2013, og skulle efter planen omdanne affald fra 420.000 personer på Sjælland til fjernvarme de næste 25 år. Argo har investeret et stort beløb i den nyeste miljøteknologi, og har fortsat gæld på 1,3 mia. kr., hvilket svarer til ca. 3.000 kr. pr. borger i området.
Hvis Argo skal lukke vil det blandt andet betyde millionudgifter til nedrivning af bl.a. Energitårnet.
- Argo har i dag den laveste fjernvarmepris i Storkøbenhavn. Derfor vil lukning af Argo give højere varmepris for forbrugerne i det storkøbenhavnske fjernvarmenet. Det er forventningen, at prisen for slutkunderne vil stige med 1.200-1.300 kr. om året, siger Niels Hörup.
Selskabet Norfors har foretaget store investeringer i nye miljøanlæg ved opførelsen af Usserødværket. Lukningen vil betyde et tab på over 1 mia. kr. Det svarer til godt 5.000 kr. for de 210.000 borgere i de fem kommuner.
- Men KL’s forslag må under ingen omstændigheder koste borgerne eller forbrugerne en krone, siger Morten Slotved (K), borgmester i Hørsholm Kommune og bestyrelsesformand for Norfors.
Kim Mortensen kunne ikke være mere enig.
- Det er helt afgørende, at udfasningen af de mange energianlæg ikke ender med at give en højere varmeregning til de mange fjernvarmeforbrugere, der har er kunder i et selskab, der har affaldsvarme. Derfor bør der dels kompenseres for strandede omkostninger og der bør sætte penge af til den nødvendige nye varmeproduktion, så regningen ikke ender hos fjernvarmekunderne, siger Kim Mortensen.