Energinet og Evida forbereder ny gasledning til Lolland-Falster
Regeringen har besluttet at bygge en gasledning til Lolland-Falster og dermed sikre gas som erstatning for kul og olie til nogle af øernes store, energiforbrugende arbejdspladser.
Energinet og Evida går nu i gang med forberedelserne til den nye gasledning mellem Sydsjælland, Falster og Lolland. Projektet hedder ”Grøn Gas Lolland-Falster”.
- Det første, der sker, er, at alle borgere, der er interesseret i gasledningsprojektet, bliver inviteret til at deltage i en offentlig høring om miljøpåvirkningerne ved projektet. Målet er, at vi i fællesskab kan finde ud af, hvordan gasledningen bliver anlagt på den bedst mulige måde for lodsejere, naboer, natur og miljø, samt at vi finder den mest skånsomme linjeføring til det nedgravede rør, siger Jeppe Danø, vicedirektør i Energinet i en pressemeddelelse.
Det er Miljøstyrelsen, der som ansvarlig myndighed igangsætter den offentlige høring. Det vil ske på www.mst.dk. Herudover vil alle, der kan blive direkte berørt af Grøn Gas Lolland-Falster, få et brev, når høringen begynder. Direkte berørte er dels de lodsejere, der ud fra det første forslag til linjeføring kan få gasledningen på sin jord, dels naboer indenfor 200 meter til hver side af den foreslåede rute.
Energinet og Evida vil desuden informere på hjemmesiden og annoncere i lokale medier for at informere om høringen.
Energinet skal som statens gastransmissionsselskab bygge en ca. 45 km lang gasledningen mellem Everdrup på Sydsjælland og Nørre Alslev på Falster, mens Evida som statens gasdistributionsselskab med ansvar for de lokale gasdistributionsnet, skal bygge resten af strækningen til Nakskov på ca. 70 km, tilslutte de nye forbrugere samt tilslutte de biogasanlæg, der er en afgørende forudsætning for Grøn Gas Lolland-Falster.
Selve gravearbejdet forventes at begynde i 2023.
Gasledningen, Nordic Sugar og biogas
Regeringen har besluttet, at gasledningen skal bygges for at sikre, at virksomheder på Lolland og Falster, bl.a. Nordic Sugars to, store sukkerfabrikker, kan reducere deres CO2-udledning.
- Gasledningen vil bidrage til at bevare lokale virksomheder og arbejdspladser og desuden fremme udbygningen af lokal biogasproduktion på Lolland og Falster. I dag er der ikke noget gasnet til Lolland og Falster, og det hæmmer opbygning af lokale biogasanlæg, fordi der ikke kan afsættes biogas til resten af landet, når der produceres mere, end Lolland og Falster selv vil kunne bruge, skriver Energinet.
Biogas udgør i dag 21 procent af gassen i det samlede danske gasnet. Prognoser viser, at det tal i 2024 vil være 34 procent, i 2030 60 procent og i 2040 100 procent.
Grøn Gas Lolland-Falster-projektet giver mulighed for, at der fra start - i 2024 - kan etableres biogasproduktion på Lolland og Falster, som vil kunne dække mindst 50 procent af det lokale gasforbrug.
Kilde: Energinet