23948sdkhjf

Følg høring om Power-to-x i Folketinget kl.14 i dag

Se det fulde program og klik for at se høringen 'live', hvor eksperter, organisationer og markedsaktører fra forskellige brancher forholder sig til Power-to-x.

En strøm af aktører har indlæg om Power-to-x i dag i Folketinget. Høringen er åben for alle.

Klik her for at følge høring ’live’ kl.14.00 - 16.05.

Spørgsmålet, som høringen skal give svar på, er om Power-to-x er den løsning, der skal gøre landets industri klimaneutral, vores lastbiler uafhængige af diesel og vores færger og fly grønne?

Alle venter på alle: Industri, lastbiler, færger og fly er tilbageholdende med at efterspørge og forpligte sig til at aftage power-to-x-produkter, før prisen er faldet. Men prisen falder først, når produktionen stiger. Og det sker først, når forbrugerne efterspørger eller forpligter sig til at aftage produkterne, skriver Folketinget i invitationen.

Høringen skal give et indblik i, hvordan eksperter, organisationer og markedsaktører fra forskellige brancher forholder sig til udvikling og anvendelse af power-to-x, og hvilke politiske anbefalinger og forventninger de har til den kommende danske strategi.

Du får hele programmet herunder:

Kl. 14.00 Velkomst/Rasmus Helveg Petersen, formand for Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget

Kl. 14.03 Hvilken rolle kommer power-to-x til at spille i EU’s grønne omstilling? /Ditte Juul Jørgensen, generaldirektør for DG Energy, EuropaKommissionen. EU lancerede i 2020 en ambitiøs brintstrategi og har en ambition om, at brint og power-to-x skal være en central del af EU’s grønne omstilling. Oplægget sætter fokus på EU's overordnede strategi og visioner, som også er et led i EU's genopretningsfond. Endvidere får vi et oprids af, hvor langt de nærmeste EU-lande er nået i deres arbejde med brint og powerto-x.

Kl. 14.11 Opfølgende spørgsmål fra udvalgets medlemmer til oplægget Kl. 14.15 Hvilken rolle spiller power-to-x på vej mod klimaneutralitet i 2050? /Niels Buus Kristensen, rådsmedlem, Klimarådet. Power-to-x har et stort potentiale til at bidrage med betydelige CO2-reduktioner inden for transportsektoren i forhold til 70 procents-målsætningen i 2030. Det er dog særligt frem mod 2050, at man vil kunne se teknologiens fulde bidrag. Oplægget vil fokusere på, hvilken rolle power-to-x vil spille for den tunge transports bidrag til gøre Danmark klimaneutral i 2050.

Kl. 14.23 Forskningens rolle i power-to-x: Hvad skal der til for at sikre den nødvendige kapacitet inden for energilagring? Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget 2020-21 KEF Alm.del - Bilag 198 Offentligt /Anne Marie Damgaard, sekretariatsleder, Dansk Center for Energilagring. Forsknings- og innovationsindsatsen er vigtig for at gøre power-to-x teknologien mere effektiv og rentabel, ikke mindst i forhold til det potentiale, der ligger i energilagring. Hvad skal der forskes i for at understøtte den industrielle udvikling, og hvordan sikrer vi den nødvendige kapacitet inden for energilagring?

Kl. 14.31 Integration af power-to-x i et sammenhængende energisystem /Christopher Donald Sorensen, CEO, GreenLab Skive. Power-to-x er en vigtig komponent i fremtidens energisystem, som skal integreres med alle dele af infrastrukturen: VE-produktion, elnet, energilagring, kobling til fjernvarme, CO2-kilder m.v. Sammenhængende platforme for integration af energi er en forudsætning for at lykkes med opskalering af power-to-x. GreenLab platformen er forberedt til at være vært for en første udrulning af et power-to-x-anlæg, der skal føre til opskalering.

Kl. 14.39 Sammenhæng med fjernvarmesystemet /Kim Mortensen, direktør, Dansk Fjernvarme. Overskudsvarme fra produktion af power-to-x kan bruges i det danske fjernvarmesystem og billiggøre produktionen. Spørgsmålet er, hvad det forudsætter, hvis power-to-x produktionen skal kunne kobles til fjernvarmeinfrastrukturen, om det kan skaleres til mindre fjernvarmeanlæg og ikke mindst, hvilken betydning det får for fjernvarmekunderne.

Kl. 14.47 Hvad kræver det, hvis Danmark skal blive en ledende aktør inden for power-to-x produktion? /Mads Nipper, CEO, Ørsted. Ørsted investerer stort i brint og power-to-x både i Danmark og internationalt og ser store muligheder i, at Danmark bliver et foregangsland inden for power-to-x. Præsentationens fokus vil være på de nødvendige forudsætninger, for at Danmark kan blive en førende aktør inden for en kort årrække, herunder med en kobling til varmesektoren.

Kl. 14.55 Spørgsmål fra udvalgets medlemmer til oplægsholderne 

Kl. 15.15 Anbefalinger til en dansk strategi for power-to-x /Lars Aagaard, adm. direktør, Dansk Energi. Dansk Energi har i samarbejde med 17 centrale danske virksomheder på tværs af værdikæden udarbejdet en række konkrete anbefalinger til, hvordan en dansk strategi for power-to-x skal udformes. Hovedanbefalingerne i rapporten præsenteres i oplægget.

Kl. 15.23 Hvordan skal en national strategi bidrage til omstilling af den tunge vejtransport? /Simon H. Galsgaard, CEO, DSV Road A/S, DSV Panalpina. DSV er et af verdens førende logistikfirmaer. Oplægget vil have fokus på, hvordan den nationale strategi skal bidrage til omstillingen af den tunge vejtransport, bl.a. ved at understøtte en øget efterspørgsel efter power-to-x produkter.

Kl. 15.31 Hvordan gør vi power-to-x til fremtidens brændstof i luftfarten? /Thomas Woldbye, CEO, Københavns Lufthavne A/S. Københavns Lufthavne har en ambitiøs målsætning om at nedbringe luftfartens CO2-udledninger og ser power-to-x produkter som en afgørende forudsætning for at nå det mål. Oplægget vil fokusere på, hvordan en national strategi kan understøtte målsætningen.

Kl. 15.39 Danske havne som energihubs til lavemissionsskibsfart /Tine Kirk Pedersen, direktør, Danske Havne. En afgørende forudsætning for udbredelse af power-to-x til den maritime sektor og reduktion af CO2-udledningerne fra den danske søfart er behovet for at tænke energiinfrastrukturen ind i de danske havnes infrastruktur.

Kl. 15.47 Spørgsmål fra udvalgets medlemmer til oplægsholderne

Kl. 16.04 Afrunding /Rasmus Helveg Petersen, formand for Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078