Bioethanol-projekt når vigtig milepæl
I et EU-udbud skal der findes en projektdirektør, en bygherrerådgiver og en totalrådgiver til bioethanolfabrikken til Maabjerg Energy Concept.
To opgaver i rådgiver-funktionen
Den kommende rådgiver skal stille en projektdirektør til rådighed, som får til opgave at stå for den overordnede koordinering og planlægning, samt opbygge en bygherrerådgiverorganisation, som skal sikre høj kvalitet og bedst mulig koordinering mellem de enkelte delprojekter. Hovedrådgiverens organisation skal supplere konsortiets nuværende projektstab med de nødvendige ekstra ressourcer og kompetencer gennem det resterende projektforløb frem til 2016.
Derudover søger man også en totalrådgiver til opførelse af selve bioethanolfabrikken. Det bliver i sig selv en - på alle måder - stor opgave. Fabriksanlægget bliver så stort, at det forventes at brede sig hele vejen fra Struer Landevej til Hjermvej i Holstebro. Det er en strækning på en kilometer.
Bag Maabjerg Energy Concept står et konsortium bestående af de nordvestjyske forsyningsselskaber Struer Forsyning og Vestforsyning, affaldsselskabet Nomi samt DONG Energy.
EU-udbud en vigtig milepæl
Adm. direktør i Vestforsyning Jørgen Udby, der er formand for styregruppen i konsortiet ser EU-udbuddet som en vigtig milepæl:
- Der er mere end 30 mand, som har arbejdet på projektet, siden vi præsenterede de første idéer i august 2011. Nu nærmer vi os april, hvor det første ’feasibility study’ afsluttes, og hvor ressourcestrømmene er optimeret, og derfor er vi ved at gøre klar til næste skridt, hvor vi skal til at optimere alle de anlæg og anlægsdele der indgår i projektet, med henblik på at vi vil kunne starte udbudsarbejdet fra næste forår af de første anlæg. Det glæder vi os rigtig meget til, siger han.
Projektets bæredygtighed
Selv om det omfattende analysearbejde ikke er helt afsluttet endnu, er han optimistisk omkring projektets bæredygtighed.
- Økonomiske modeller for 2. generations bioethanol har hidtil været baseret på et ’stand-alone anlæg’. Det kan ikke rigtigt hænge sammen, men i Maabjerg Energy Concept kan vi udnytte restprodukter fra bioethanol-produktionen til at fremstille biogas, fjernvarme og el. Det kan lade sig gøre, fordi vi i forvejen har et biogasanlæg og et biomassefyret kraftvarmeanlæg på stedet, og dermed er konceptet helt anderledes bæredygtigt, både teknisk og ikke mindst økonomisk, forklarer Jørgen Udby.
Der er indtil videre investeret ca. 10 millioner kroner i Maabjerg Energy Concept til det indledende analysearbejde. For den næste fase frem til foråret 2013, vil der skulle investeres ca. 30 mio. kr. i at etablere et fyldestgørende beslutningsgrundlag. Energistyrelsens udviklingspulje, EUDP, har bevilget et tilskud til arbejdet, og EU har udvist en positiv forhåndsinteresse for realisering af konceptet, der vil kræve investeringer på ca. 2 – 2,2 milliarder kroner.