23948sdkhjf
Annonce

Tekniq bringer alternativer til jordvarmen på bordet

Brancheorganisationen Tekniq kommer nu med en alternativ løsning til oliefyret hos danskerne i udkantsdanmark. Løsningen byder på andet og mere end jordvarme.
Tekniq foreslår i en pressemeddelelse, at politikerne ser på flere alternativer til oliefyr i område 4 (Landområder uden for den kollektive varmeforsyning) og opfordrer politikere til at lave en målrettet finansieringsindsats med for eksempel statsgaranterede energilån til område 4-borgere for at sikre en udfasning af oliefyrene i områder, hvor der for langt de flestes vedkommende ganske simpelt ikke er et privatøkonomisk råderum til, at udviklingen sker af sig selv.

Snævert fokus på jordvarme
I den energipolitiske debat har et herskende synspunkt været, at der i område 4 kun er ét alternativ til oliefyret; nemlig jordvarme. Samtidig har det været fremført som synspunkt, at investeringer i jordvarme er så økonomisk omfangsrige, at de generelt ikke kan finansieres med baggrund i de beskedne friværdier, der kendetegner et større antal boliger i område 4.

– Vi vil gerne nuancere debatten om varmesystemer i område 4. Vores analyser viser, at der ud over jordvarme findes flere vedvarende energikilder, der kan installeres som fuldgyldig erstatning for oliefyret, siger chef for teknisk afdeling i Tekniq, Christian Jarby.

En analyse lavet af EA Energianalyse for Tekniq Installatørernes Organisation underbygger, at der er mange brugbare alternativer til jordvarmepumper.

- For eksempel er både træpillefyr og luft-vand samt luft-luftvarmepumper gode alternativer. Og så er investeringerne i forbindelse med installation af de teknologier betydeligt lavere end investeringerne i jordvarme. Ser man på investeringen over tid, er udgifterne mere fordelagtige på andre løsninger end varmepumper, siger Christian Jarby og fortsætter:

- Jordvarme er dog fortsat en rigtig god løsning, hvis boligejeren har adgang til finansiering af anlægget og en investeringshorisont i boligen på mere end fem år, fordi der er andre fordele ved jordvarme. Pointen er, at det ikke giver mening kun at fokusere på én løsning i område 4, og særligt ikke når man så vælger den dyreste løsning, siger Christian Jarby.

Boligejerne har således forskellige teknologiske alternativer, som ligger inden for en fornuftig økonomisk ramme, hvis man fra politisk side skulle vælge at indføre et generelt forbud mod oliefyr.

Ordninger skal følge forbud
Tekniq mener, at man fra politisk side – i forbindelse med et eventuelt forbud – samtidig bør gennemføre ordninger, der understøtter ambitionen om at få udskiftet oliefyrene i område 4. En tidligere analyse fra Cowi har vist, at der er en udfordring i område 4 i forhold til finansieringsmulighederne. For eksempel har 38 procent af husene ikke en friværdi, der er høj nok til at man kan tage et lån til energirenovering.

- Ligesom det er vigtigt at tænke bredt i formål til konkrete alternativer til oliefyr, er vi også nødt til at tænke bredt i forhold til finansieringsmulighederne. Vi må forholde os til, at område 4 er kendetegnet ved, at mange boligejere har svært ved at låne penge til energirenovering. Derfor er det helt grundlæggende, at der skal flere muligheder til, før skrotningen af oliefyr bliver mærkbar, siger Christian Jarby.

Konkrete løsningsforslag fra Tekniq
  • Statsgaranterede energilån. Efter tysk forbillede (her har man Kreditanstalt für Wiederaufbau) kunne der tilbydes statsgaranterede lån til boligejere, der ønsker at energirenovere. Tilbagebetalingen kan så blandt andet ske via den opnåede energibesparelse. En sådan ordning vil på sigt være omkostningsneutral for staten.
  • En udvidelse af BoligJobfradraget. Ordningen kunne udvides yderligere, så der også fremover bliver givet mulighed for endnu større fradrag for arbejdsløn på energiopgaver samt på indkøb af materialer/produkter etc. Det kunne være i form af specifikt højere fradrag til netop udskiftning af oliefyr. En sådan udvidelse vil være en direkte udgift for staten.
  • Tilskudsordninger. I forbindelse med ”Skrot dit oliefyr” blev der givet tilskud på op til 20.000 kr. til udskiftning af oliefyr til vedvarende energi eller fjernvarme. Ordningen var kun en begrænset succes – da kun 200 mio. kr. blev udbetalt. Tilskudsordninger kan være en mulighed, men så skal de som minimum også omfatte udskiftning til biobrændsel, og tilskuddets størrelse skal nok være en del højere for at sikre en attraktiv tilbagebetalingstid

Kommenter artiklen
Annonce
Annonce
Annonce
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

    Nyhedsbreve

    Send til en kollega

    0.097