23948sdkhjf

Konvertering til 2,3 milliarder fuldført: Slut med damp i Københavns fjernvarmerør

Siden 1925 har der løbet damp i rørene i Københavns fjernvarmesystem, og i 2008 udgjorde den dampbaserede fjernvarme ca. en tredjedel af fjernvarmen. Resten var baseret på vand. I mere end ti år har Hofor arbejdet på at konvertere dampområderne til vand, som er langt mere energivenligt.

Torsdag formiddag begyndte et nyt grønt kapitel i københavnernes liv, da Københavns overborgmester Lars Weiss ved en begivenhed på Rådhuspladsen drejede på en ventil – og den sidste tilbageværende dampcentral blev lukket.

Facts om dampnettet

Dampnettet blev oprindeligt etableret for at forsyne hospitaler og industri, der havde brug for høj-temperatur procesenergi. Når en dampledning først var anlagt med dette formål, blev institutioner, kontorer og beboelsesejendomme, der lå i nærheden af dampledningen, også tilsluttet.

Udbygningen af dampnettet foregik parallelt med etableringen af det vandbaserede net fra midt i 1920’erne. Den sidste større udbygning af dampsystemet gennemførtes omkring 1980.

En meget stor del af industrivirksomhederne i København er flyttet ud af byen. Der er derfor ikke længere behov for et omfattende dampledningsnet til procesdamp.

Dermed siger København endegyldigt farvel til dampbaseret fjernvarme og træder ind i et nyt kapitel med 100 procent vandbaseret fjernvarme. 

Skiftet til vand sparer byen for ca. 322 millioner kilowatt-timer sammenlignet med 2009, før konverteringen gik i gang. Det svarer til energiforbruget fra mere end 20.000 københavnerlejligheder – og det sparer københavnerne for en regning på samlet set ca. 200 millioner kr. – hvert år.

- København er en af verdens grønneste storbyer. Det skyldes blandt andet, at vi for længe siden skiftede petroleumsovne og oliefyr ud med bæredygtig fjernvarme på damp og vand, som i dag opvarmer mere end 99 procent af alle københavnernes boliger. Det er grønne løsninger som vores fjernvarme, der gør, at København også om 10, 20 og 50 år er en dejlig grøn by at bo i – og det bidrager til, at vi kan nå vores ultraambitiøse mål om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad, siger overborgmester Lars Weiss (S).

Omlægning svarer til Aalborgs fjernvarmenet

Det har ikke været en lille opgave at konvertere dampvarmen om til vand. 

- Projektet svarer til at omlægge det samlede fjernvarmenet i Aalborg. Vi har lagt ca. 100 km rør og nedlagt 1300 dampcentraler. Oprindeligt havde vi budgetteret med at blive klar i 2025, så det er glædeligt at kunne stå her fire år tidligere takket været en stor indsats fra holdet af interne og eksterne bag projektet igennem alle årene, siger forsyningsdirektør i Hofor, Jane Egebjerg Andersen.

Hun fortæller at det var en forestående renovering af det gamle dampnet, der gjorde udslaget, da man i sin tid besluttede sig for at give sig i kast med det omfattende projekt.

- Vores dampnet var ved at være rigtig gammelt. I stedet for at vælge at vedligeholde det gamle system besluttede vi at bruge anledningen til at fjerne dampen til fordel for vandbaseret fjernvarme. Ud over klimagevinsten er det også langt billigere at producere varmt vand end damp, og endelig er det også mere driftssikkert med vandbaseret fjernvarme. Så nu er det også slut med de såkaldte New York-skorstene, siger Jane Egebjerg Andersen.

Det har været en betydelig investering for Hofor, der har postet 2,3 milliarder kroner i rørledninger, installationer hos kunderne og produktionsanlæg.

Hun oplyser, at projektet fortsætter et stykke tid endnu, selv om dampen er væk, idet man skal rydde op efter sig forskellige steder i Indre By.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111