23948sdkhjf

80 milliarder data effektiviserer elnettet hos Konstant Net

Vores produktion og forbrug af el er blevet langt mere varieret end tidligere, og netselskaberne, som driver elnettet, har et stærkt stigende behov for at få indsigt i, hvad der foregår i deres forsyningsnet.

Hos Konstant Net fokuseres benhårdt på at udnytte eksisterende data til at effektivisere forsyningsnettet og opbygge fleksibilitet og volumen.

Poul Berthelsen er Innovation Manager hos det aarhusianske forsyningsselskab Konstant Net, som har 235.000 fjernaflæste målere installeret hos sine øst- og midtjyske kunder, der får elektricitet via knap 5.000 km. kabler og 60.000 kabelskabe.

- Som netselskab skal vi først og fremmest bygge og drive et net. Hvis vi skal gøre det effektivt og facilitere et fleksibelt elforbrug – nu og fremover – er vi nødt til at kende belastningen af nettet i detaljer. Kun på den måde kan vi blive klogere på, hvornår og hvordan vores elforbrug kan gøres mere fleksibelt, så vi kan udnytte den eksisterende kapacitet bedre og undgå at investere i unødvendig, ekstra kapacitet fremadrettet, siger Poul Berthelsen.

Data fra forsyningsnettet skal være operationelle

Konstant Net har millioner af data registreret i forskellige systemer. Måledatasystemet indeholder måleraflæsninger, som danner grundlag for måling og afregning af elforbrug, og GIS-systemet indeholder informationer om, hvor alle installationer i Konstant Nets elnet er placeret geografisk. 

- Udfordringen for os var, at vi ønskede at kombinere vores data på en god måde – i virkeligheden. Vi måler i elnettet hvert eneste kvarter, døgnet rundt, og ligger derfor inde med uendeligt mange data, men vi havde behov for at danne os et overblik, siger Poul Berthelsen.

- Det er jo ikke et problem for os at få data fra vores forsyningsnet. Vi kan indsamle lige så mange data, vi ønsker, men hvad skal jeg bruge 80 mia. informationer til? Udfordringen er den forretningsmæssige del – hvordan vi operationaliserer data, så vi kan bruge dem til noget, siger han.

Kombination af data 

Til at hente dén viden ud af sine data fik Konstant Net hjælp fra it-virksomheden Openminds. De kombinerede informationerne fra måledatasystemet og GIS-systemet og fandt en måde at bearbejde data på tværs af systemerne, så Konstant Net kunne aktivere al den viden, der lå gemt i deres data, fortæller Poul Bertelsen.

- Meget forenklet sagt begyndte vi at relatere alle disse data til hinanden, og fik tingene til at spille sammen på helt nye måder. Vi fik data, der så at sige ikke fandtes i forvejen, blandt andet fordi kombinationen af de forskellige data løbende ændrer sig, siger Poul Bertelsen.

Mange har opfattelsen af, at vejen til at aktivere sine data går gennem hypede og avancerede teknologier som for eksempel AI og Big Data. Men det er langt fra tilfældet, forklarer Morten Hauch fra Openminds.

- Ny teknologi som for eksempel Big Data er blevet så hypet, at virksomhederne bliver i tvivl, om de misser nogle muligheder, hvis de ikke følger den teknologiske trend. Men det handler jo ikke om at finde en løsning på, hvordan man kan udnytte teknologien. Det handler om at finde en løsning på sine forretningsmæssige behov, siger Morten Hauch.

- Langt de fleste forretningsmæssige behov kan løses med udgangspunkt i virksomhedernes eksisterende it-setup og ved hjælp af traditionelle it-værktøjer. Man kan med andre ord bygge videre og kapitalisere på de it-investeringer, virksomheden allerede har foretaget, forklarer han.

Er blevet klogere

Konstant Net har fået helt nye indsigter i sit forsyningsnet. I dag ved Poul Berthelsen og hans kolleger nøjagtigt, hvad der foregår i hvert eneste hjørne af forsyningsnettet, og hvordan det enkelte kabel, kabelskab eller transformer er belastet. 

De indsigter hjælper selskabet med at differentiere på forsyningsnettet, så den eksisterende kapacitet kan udnyttes bedre, fortæller Poul Berthelsen.

- Elnettet i dag er mere dynamisk end tidligere. Vi arbejder med forskellige typer forbrug og produktion, og vi har behov for at gøre forbruget mere fleksibelt. Nu kan vi overvåge belastningen på de enkelte installationer i noget nær realtid, for eksempel målere, kabler og transformerstationer, eller på geografiske dele af nettet, for eksempel en bydel, en kommune eller en region. Det giver et meget nuanceret indblik i, hvor og hvordan vores net er belastet, siger han og fortsætter: 

- Vi kan også foretage simuleringer af, hvordan fx ændret forbrugsmønster eller udskiftning af et kabelskab vil påvirke forsyningsnettet samlet set – før vi har så meget som løsnet en skrue.

Slut med ubehagelige overraskelser 

Konstant udnytter også data til at planlægge investeringer i vedligehold og nyanskaffelser mere rationelt end tidligere, og samtidig undgå ubehagelige overraskelser, fortæller Poul Berthelsen. 

- Vi kan overvåge, om en transformer er overbelastet med risiko for at brænde af på et tidspunkt. Periodisering af data om forbrug og belastning giver mig indsigt i, hvornår det vil være bedst at planlægge vedligeholdelse eller udskiftning af transformeren. Og så har vi et detaljeret datagrundlag for at beslutte, hvilken størrelse ny transformer vi skal investere i, siger Poul Bertelsen.

Konstant Net har opnået en ret effektiv drift af forsyningsnettet.

- Vi har ikke som sådan regnet på en business case på netop denne investering, for hvordan skal den stilles op, og hvad er den konkrete gevinst på løsningen?, spørger Poul Bertelsen og tilføjer:

- Vi har implementeret løsningen i kontrollerede steps, så vi er sikre på, at den samlede løsning er operationel og kan anvendes i virkeligheden. Hele den bagvedliggende idé har været at gøre vores avancerede systemer mere operationelle ved kontrollerede integrationer. Det har givet stor værdi i forhold til at kunne drive vores forsyningsnet effektivt, slutter Poul Berthelsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094