23948sdkhjf

Mølle-gigant dropper deponi: Udtjente møllevinger bliver til nye råstoffer

Siemens Gamesa og Stena Recycling har indgået aftale om at udvinde kul og silicium ud af 750 ton vindmøllevinger

Siemens Gamesa er blandt verdens førende vindmølleproducenter, og herhjemme har Siemens Gamesa blandt andet leveret vindmøller til Ørsted og Vattenfalls anlæg.

I alt har Siemens Gamesa i løbet af det seneste årti akkumuleret 750 tons prototype-vindmøllevinger i Aalborg, da det ikke har været muligt at genanvende dem til anden produktion.

Et samarbejde mellem Stena Recycling og Siemens Gamesa sikrer, at disse tidligere testvinger nu frigives til genanvendelse. Det oplyser parterne i en pressemeddelelse.

En tur til Tyskland

Stena Recycling har over 3.000 ansatte fordelt på 200 afdelinger i 10 lande og samarbejder med partnere, der ligesom Stena Recycling selv investerer i den seneste affaldsteknologi og know how. For vindmøllevingerne betyder det, at de sendes en tur til Tyskland.

Når en vindmølle er udtjent, nedtages den. I Aalborg har man samlet de udtjente vinger, som hidtil ikke kunne genanvendes. De udtjente vindmøllevinger fragtes med specialtransport til Stena Recyclings samarbejdspartner, hvor en +40 tons gravemaskine med påmonteret "saks" opklipper de udtjente vindmøllevinger i mindre plader.

Pladerne, der oftest er 80 x 80 cm., læsses derefter på godstransport og fragtes til Stena Recyclings samarbejdspartner og tyske underleverandør Neowa i Bremen. Her er et højteknologisk anlæg specialiseret i håndtering af bl.a. glasfibre og kompositmaterialer.

Bindemiddel fjernes

Hos Neowa placeres glasfiberpladerne indledningsvis i store rotérovne. De høje temperaturer gør, at bindemidlet fjernes.

Herefter pulveriseres pladerne, hvorefter der bl.a. udvindes carbon og silicium, der er værdifuldt og atter kan indgå i værdikæden og skabe fordele i nye produkter. Blandt andet kan silicium anvendes i cementproduktion.

- Siemens Gamesa foretager nu en effektiv hovedrengøring, og vi fjerner samtlige vores udtjente vindmølle-prototyper i Aalborg. I stedet for at sende vingerne på deponi har vi besluttet at indgå et samarbejde med Stena Recycling. Samarbejdet understreger, hvordan industrielle partnerskaber kan skabe bæredygtige resultater og løfte virksomheder op i affaldshierarkiet, siger Peter Birkegaard, fabrikschef for Siemens Gamesa i Aalborg.

Vil endnu mere

Ud over at indgå i cementproduktion kan materialer fra udtjente vindmøller bl.a. også anvendes i marinesektoren og til vejbyggeri. For yderligere at øge genanvendelsen af sine udtjente vindmøller er Siemens Gamesa ligeledes i gang med at undersøge hvordan man i den indledende designfase kan udvikle vindmøller, så det bliver muligt fremover at genanvende endnu flere ressourcer endnu lettere, oplyser Siemens Gamesa i pressemeddelelsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078