23948sdkhjf

Better Energy opstiller solcelleanlæg oven på drikkevandsinteresser

Når energiselskabet Better Energy etablerer sin nye solcellepark øst for Svendborg, skal parken ikke kun producere grøn strøm. Solcelleparken opstilles ovenpå drikkevandsinteresser og skal på den måde også bidrage til grundvandsbeskyttelsen. 

- Skal vi have en rimelig chance for at nå vores klimamål i 2025, kræver det, at vi fortsætter udbygningen af solcelleparker. Hvis vi samtidig kan placere solcelleparkerne ovenpå grundvandsinteresser, så er der jo klare synergieffekter, siger Rasmus Lildholdt Kjær, adm. direktør i Better Energy. 

Beskyttet med tinglysning

I lokalplanen påpeger Svendborg Kommune, at overgangen fra intensivt dyrket landbrugsjord til solcellepark vil være en fordel for grundvandet.

- Solcelleanlæg er grundvandsbeskyttende, idet arealerne udtages af landbrugsdrift og udlægges med græs og spares for gødskning og sprøjtning, fastslår lokalplanen.

Derfor har Svendborg Kommune i samarbejde med Better Energy sikret grundvandet med en tinglysning om, at driften af solcelleparken skal ske uden anvendelse af pesticider, gødning eller andre stoffer, som kan skade grundvandet.

- Solcelleparken vil bidrage til at øge andelen af lokal grøn energiproduktion, men det har samtidig været vigtigt for os, at det sker på en måde, så grundvandet sikres og miljøkvaliteten forbedres, siger Bruno Hansen, formand for Miljø- og Naturudvalget i Svendborg Kommune og tilføjer:

- Derfor kan grundvandssikring også blive et fokuspunkt ved fremtidige projekter.

Sprøjtegift i tre ud af fire grundvandsprøver

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening er der grund til bekymring i forhold til grundvandskvaliteten. I 2018 blev der fundet pesticider i 62,8 procent af alle grundvandsboringerne. I 2019 blev der ved massescreeningen fundet pesticider i 77,2 procent af boringerne.

- Noget af det helt særlige ved Danmark er vores adgang til rent drikkevand. Det er noget, vi er fælles om og vi skal værne om. Derfor skal vi blive bedre til at passe på vores grundvand, og det kan solcelleparker f.eks. hjælpe med, siger Rasmus Lildholdt Kjær, adm. direktør i Better Energy.

Solcelleparken forventes idriftsat i 2021 og forventes at producere 36.000 MWh, svarende til energiforbruget for ca. 9.000 husstande.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078