Redaktøren anbefaler: Energiaktiviteter for hele familien
Tusindvis af danskere går i disse uger på sommerferie.
Efter år med corona valfarter en del danskere vel sagtens sydpå i deres sommerferie - men de, der vælger de hjemlige himmelstrøg, kan prise sig lykkelige for, at der i det ganske land er masser at tage sig til. Og hvor energi og læring er i højsædet.
Energy Supply, eller rettere redaktøren på Energy Supply, har - som sidste år - fundet et par forlystelser, der er helt i tråd med portalens og tidens ånd, og hvor man kan få svar på mangt og meget om energi i Danmark.
Amager Bakke
I København kan man kridte vandreskoene og tage sig en tur op på Amager Bakke.
Bestig hovedstadens nye vartegn, og nyd udsigten over byen fra 80 metes højde. Du kan selvfølgelig også bare tage glaselevatoren, hvor du kan se ind i energianlægget på vejen op til toppen (- anbefales ikke for personer med højdeskræk)
Det er gratis at benytte stierne i tagparken, og medbragt mad og drikke må gerne nydes i picnicområderne på Amager Bakke.
Skulle man have en skiløber gemt i maven er det muligt at slå sine folder på pisterne - der har åbent året rundt.
Danfoss Universe
Beliggende på Als i det sønderjyske finder man Danfoss Universe. Her kan man gå på opdagelse i hverdagens teknologi og blive langt klogere på de forskellige energiformer.
Her kan man tage en tur i en elbil, lave energi ved hjælp af bølger og pumpe olie op fra undergrunden.
Poul La Cour Museet
Poul la Cour (1846-1908) var pioner på området aerodynamik og kendt for udvikling af vindmøller til fremstilling af elektricitet.
Ved forsøg i sin vindtunnel udviklede han teorien for det ideelle vingeprofil og opdagede, at suget bag vingen var lige så vigtigt som vindens tryk.
Poul la Cour forskede også i oplagring af vindenergien ved elektrolyse af vand til ilt og brint.
Hans forsøgscenter fra 1897 i Askov fungerer i dag som museum for Danmarks vindmøllehistorie samt som undervisningssted for børn og unge mennesker i naturvidenskabelige fag.
Energimuseet
I Bjerringbro i det midtjyske ligger Energimuseet, der lader dig komme helt tæt på elektricitetens forunderlige verden - og giver dig et væld af muligheder for at opdage, prøve, forundres og mindes.
Oplev Energihaven med geder og biogasanlæg og bliv lidt klogere på et kredsløb, hvor gedernes lort, gæsternes grønne affald og biologisk affald fra museets køkken blive forvandlet til gas, der kan bruges til f.eks. madlavning.
Elektricitetens hus og de historiske huse er en tidslomme med el-apparater og hverdagsting fra elektricitens indtog frem til 2006. TV, lamper, hospitalsudstyr, radio og meget, meget mere.
I Tangebygningen kører turbinerne i vandværket. På Ørsted-loftet kan pilfingre i alle aldre, kan lave sjove forsøg og tests. Museet har her sat fokus på H.C. Ørsted, som for 200 år siden opdagede at magnetisme og elektricitet hænger sammen.
Energisti Knivholt
Energisti Knivholt i Frederikshavn er et udstillingsvindue for vedvarende energi-installationer i størrelsesordenen 1:1. Her kan man se på solvarme, søvarme, elcykler, vindmøller og husstandsmøller.
Et sted på stien ved søens bred ligger en 1:5-udgave af bølgeenergianlægget Crestwing.
Experimentarium
Skal du til hovedstaden på ferie kan du slå vejen forbi det nye Experimentarium.
Her kan man i området Energizonen gå på opdagelse i sit eget energiforbrug og eksperimentere med alternative energikilder.
Du kan blive klogere på magnetisme og elektricitet fra magnetjernsten til moderne vindmøller. Du kan finde ud af, hvad CO2 er for noget og hvor den kommer fra og hvor den forsvinder hen.
Samtidig kan du gå på jagt efter klimatrofæer.
Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg
Fiskeri- og Søfartsmuseet åbner døren til en verden, som de færreste har besøgt, og som er dybt fascinerende at opleve.
Udstillingen ”Energi fra Havet – Dansk offshore på Nordsøen” tager dig med ud på platformene på havet, under platformene på havbunden, ned i undergrunden og op i luften, hvor Nordsøen åbner sig i helikopterperspektiv. Sløret løftes for en vigtig del af Danmark, som normalt ikke er synlig for offentligheden, og der gives en grundviden om, hvordan olie, gas og vindkraft produceres i dag og anvendes til at holde Danmark i gang.
Gas-museet
På Gas-museet i Hobro kan man kaste sig ud i en masse spændende sommerferie-aktiviteter.
Udstillingerne på GASmuseet følger udviklingen i danskernes energiforbrug og levevilkår fra begyndelsen i 1800-tallet og ind i fremtiden. Historiske udstillinger om bygas, flaskegas og naturgas fortæller om den store betydning som gas-energi har haft for livet i by og på land.
Fremtidens energiforsyning og overgangen til vedvarende energikilder kan ses i en udstilling med fokus på boligformer og transportforhold.
Harteværket
Tre km fra Koldings centrum ligger Danmarks første større vandkraftværk opført 1918-1920.
Her kan man komme helt ind i den gamle turbinehal og på tæt hold opleve, hvordan vand bliver til strøm. Man kan også tage på rundtur i værkets krinkelkroge, opleve magien i den interaktive sandkasse eller se udstillingen med el-apparater fra oldefars tid.
Klimatorium
Klimatorium ligger i Lemvig på den jyske vestkyst og målet med centeret er udvikle nye løsninger på aktuelle og fremtidige udfordringer indenfor områderne: Kystnære Klimaudfordringer, Grøn Energi, Cirkulær Økonomi, Vand og Miljø. Løsninger som kan anvendes og formidles lokalt, regionalt, nationalt og internationalt.
Ud over de guidede ture, er centret åbent dagligt mandag til lørdag kl. 10.00-15.00 for besøgende, der ønsker at besøge udstillingen Klima uden grænser.
Du kan gå på opdagelse både inde i Klimatorium – udenfor centret og rundt på havnen. Det vil samlet give ca. 30 oplevelser af mange klima-situationer og -udfordringer. Udstillingen er krydret med gimmicks, hvor du f.eks. kan gå gennem regnvejr uden at blive våd, se hvordan kviksølv reagerer, opleve hvordan de kraftige storme føles og via din mobiltelefon opleve stormfloder og se gennem veje og få forståelse for vandets grænseløse flow.
Naturkraft
I oplevelsescenteret Naturkraft ved Ringkøbing kan du gå på opdagelse i naturens fascinerende univers. I Naturkraftparken kan du selv prøve kræfter med lege og aktiviteter, hvor rugbrødsmotoren skal på arbejde.
Prøv vindmaskinen og mærk hvordan en vesterhavsstorm virkelig føles eller deltag i en af dagens udvalgte ekspeditioner, der kan handle om grundvand, vindenergi, vand og affald.
Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi
I Hurup i Thy finder man Nordisk Folkecenter.
Her kan man opleve den vedvarende energis forunderlige verden. Her findes solceller, solfangere, små vindmøller og mini-kraftvarmeanlæg. Du kan også finde biler, der køer på el, brint eller planteolie.
Samsø Energiakademi
På Samsø Energiakademi arbejder forskere frem mod Samsøs vision om at blive fossilfri i 2030, og det vil sige, at øen om mindre end 12 år skal få al sin energi fra vedvarende energikilder.
Samsø Energiakademi er et projekthus, hvor forskere indsamler viden fra forskellige vedvarende energi-projekter rundt om på øen, lige fra vindmøller og halmfyr til rapstraktorer og solfangere.
Energiakademiet åbner om sommeren for udstillinger for turister og energiinteresserede, og du kan her blive klogere på forskellige energiformer og se eksempler på de teknologier, der gøres brug af på Samsø, for eksempel et mini-solcelleanlæg, solfangere og vindmøller.
Du kan også komme med på endagsture, der informerer dig om Samsøs historie som Vedvarede Energi Ø og tager dig med rundt til energianlæg på øen.
Segway-Tours & GoBoat
I København ligger Segway-tours, hvor du på timebasis kan leje en segway og tage på en miljøvenlig guidet rundtur i Dronningens København.
Hvis du til gengæld ønsker at opleve Hovedstaden eller Aalborg fra søsiden, så er GoBoat et glimrende alternativ til en benzindreven båd. Her bliver man kaptajn for egen el-dreven båd og så er det ellers bare om at lægge fra land.
Testcenter for store vindmøller i Østerild
I det øverste venstre hjørne af Jylland finder man Det Nationale Testcenter for Store Vindmøller i Østerild.
Her kan du på nærmeste hold opleve når vindmølleproducenterne og DTU Vindenergi afprøver prototyper på de helt store havvmøller.
Vores Vind
Udstillingen Vores Vind på Otto Pedersvej i Hvide Sande fortæller om udviklingen og betydningen af blæsten over det vestjyske.
Det er en række af virksomheder fra offshorevindindustrien, der er gået sammen om at give en helt unik mulighed for at få et spændende indblik i vindens muligheder og i offshore vind-industrien.
Baggrunden for udstillingen er ikke mindst etableringen af Horns Rev 3, der som bekendt består af 49 vindmøller med en effekt på hele 406,7 MW.
Blandt andet vil man på Tour de Wind blive ført forbi fire hotspots for vind i Hvide Sande.
Blandt andet vil man på Vindmøllestranden kunne se tre 150 meter høje vindmøller helt tæt på, ligesom man fra Sydstranden kan spotte Horns rev og de 49 vindmøller.
Økolariet
Økolariet ved Vejle er et spændende og anderledes science- og oplevelsescenter.
I udstillingen 'Energi – Tilbage til fremtiden', sættes der fokus på vores energiforbrug før og nu. Du kan tage en tur til fortiden og få et indblik i, hvordan vi brugte energi tidligere, og hvad konsekvenserne blev i form af klimaforandringer. Du kan hilse på energiens store videnskabsmænd, og I telefonboksen kan du ringe til fortiden og få beretninger fra personer, der levede dengang.
I eksperimentariet kan du lave energi på cyklen og i en ny Virtual Reality film kan du følge energiens rejse fra vindmøllen gennem ledningen til stikkontakten.