Klumme: Bornholm og mere privat venture kapital til nye energivirksomheder
Jeg er netop kommet hjem fra Folkemødet på Bornholm, som i år var en særlig Covid-19 version med sine naturlige begrænsninger. Alligevel var der som altid mange gode debatter og heldigvis fyldte både energi og klima en hel del i debatterne. Jeg deltog selv i en debat om ”Genstart af det grønne Danmark”.
- Så hvordan genstarter vi Danmark og hvordan tager vi læringen med i vores arbejde for at udvikle den grønne energisektor?
Det var et spørgsmål, jeg blev stillet under Folkemødet i sidste uge under paneldebatten: ”Vækstfonden - en grøn genstart af hele Danmark”.
Først og fremmest så skal vi være bedre til at sikre venturekapital til nye virksomheder på energiområdet. Vi har været gode til at investere i IT og Life Science virksomheder i Danmark. Men den grønne omstilling kræver at vi også bliver gode til at spotte og investere i nye frugtbare opstartsvirksomheder på energiområdet. Hele energisektoren og udviklingen af den er afhængig af grønne iværksættere og spinouts, fordi de spiller en vigtig rolle i udviklingen af nye teknologier og løsninger, hvis vi skal nå den grønne omstilling.
Men det kræver også mere end det. For den sidste tid har givet os stof til eftertanke, og det har været en tid, hvor har vi samarbejdet som aldrig før. Covid-19 har betydet markante ændringer, som har krævet hurtig handling, nye løsninger og andre måder at gøre tingene på. Og vi er i den grad lykkedes med at samarbejde på tværs af sektorer for at levere på nye vilkår. Så bør vi ikke tage den læring med os videre i den grønne omstilling af energisektoren og i Danmark?
Fra silotænkning til samarbejde
Energy Cluster Denmark arbejder for at gøre Danmark til grøn førernation for innovative og globale energiløsninger, og der er ingen tvivl om, at Danmark har en unik mulighed for at opnå en førerposition i den grønne omstilling. Vi har haft stor succes med at omsætte vores grønne ambitioner til eksportsucceser. Successer skabt af grønne iværksættere og innovative virksomheder.
Men det er kun begyndelsen for vi skal udnytte endnu mere af den grønne energi alle steder i samfundet – både i industrien, lastbiler, fly og skibe. Denne udvikling er allerede godt i gang i flere af Energy Cluster Denmarks innovationsprojekter, hvor man bl.a. knytter forbrug og produktion af energi smart sammen ved hjælp af digitale værktøjer, genanvender fjernvarmen og udvikler et nyt bæredygtigt brændstof til transportsektoren. Innovationsprojekter hvor vi samarbejder på tværs af hele energiklyngen og andre sektorer for at gøre dette til virkelighed. Hvis vi lykkedes med dette, kan vi opnå et kæmpe væksteventyr.
Men hvis vi skal realisere dette, og hvis Danmark forsat skal være et sted, hvor nye grønne globale teknologiske løsninger bliver udviklet, så skal vi samarbejde langt mere på tværs af sektorer og udfase silotænkning. Samarbejde om innovation på tværs af hele energiklyngen er kernen til at sikre fremtidens grønne teknologier, som skal accelerere den grønne omstilling i energisektoren og i Danmark.