23948sdkhjf

Klumme: Metanisering af biogas kan blive afgørende for dansk Power-to-X-teknologi

Aarhus Universitet er for nylig gået i luften med et spritnyt forsknings- og udviklingsprojekt. I projektet skal et forsøgsanlæg foretage biogasmetanisering. Ved at skyde brint, fremstillet med strøm fra sol og vind, ind i reaktoren i biogasanlægget, opnår man dobbelt gevinst, for på den måde bliver CO2, der ellers ville blive lukket ud i atmosfæren, omdannet til biometan. Det er med til at øge produktionen af biometan fra biogasanlæggene.

At metanisere ude i biogasanlæggene giver rigtig god mening, da fremstillingsmetoden er effektiv og infrastrukturen allerede er på plads. Alt det, der skal bruges i metaniseringsprocessen, er således til stede ved biogasanlæggene: bygninger og biogasreaktorerne er der, rørføringen og opgraderingsanlæggene, der fjerner CO2’en i biogassen ligeså, så metanen kan komme ud på gasnettet. Råstoffet er der, og det samme er infrastrukturen til at transportere metanen.

I tråd med Biogas Outlook 2021

Projektet er helt i tråd med konklusionerne fra det nye Biogas Outlook 2021, hvoraf det tydeligt og veldokumenteret fremgår, at der er masser af bæredygtige ressourcer til den omfattende udbygning af biogasproduktionen i Danmark. Faktisk er ressourcerne så mange, at Danmarks gasnet, der på nuværende tidspunkt er det mest grønne i verden, allerede i 2030 kan være fyldt med biogas og på den måde sikre et helt grønt gasforbrug i Danmark. Energistyrelsens seneste klimafremskrivning viser da også, at biogasproduktionen vokser til over 50 petajoule i 2030, hvilket er cirka 20 petajoule mere, end Energistyrelsen forventede for et år siden.

Den kraftige vækst skyldes to forhold: For det første besluttede partierne bag sidste års klimaaftale om energi og forsyning at udbyde nye biogaspuljer, som ifølge Energistyrelsen kan give op til 10 petajoule biogas. For det andet har Energistyrelsen opjusteret den forventede biogasproduktion i den eksisterende støtteordning med 10 petajoule, så den kommer op over 40 petajoule i 2030.

Fremrykning af biogaspuljer vil gavne udbygningen af biogasanlæg

Dansk Gas Forening bakker op om Biogas Danmark, når de foreslår, at de allerede besluttede biogaspuljer samles og udbydes i årene 2024-2026 frem for at blive spredt ud over årene frem til 2030. For det vil utvivlsomt fastholde de seneste års udbygningsaktivitet i biogasbranchen og undgå uheldige stop-go-effekter i en branche, hvor det kræver tid at modne de enkelte projekter.

Og når nu vi allerede har et veludbygget gasnet, som har mange, mange års levetid endnu, og som kan være en stor hjælp i forbindelse med lagring af energi og hjælpe samspillet mellem energiformer – den såkaldte sektorkobling – godt på vej, hvorfor så ikke benytte sig af den mulighed? Og når udbygningen af biogasproduktionen samtidig kan bidrage til at øge reduktionen af udledningerne af både næringsstoffer og drivhusgasser fra landbruget, hvorfor så ikke også benytte den mulighed?

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078