Danske testfaciliteter skal for første gang kortlægges
Veludbyggede test- og demonstrationsanlæg er afgørende for at styrke innovation og udvikling i danske virksomheder. Ikke mindst i forhold til den grønne omstilling.
Derfor vil deltagerne i Forskningsalliancen, der består af Akademiet for de Tekniske Videnskaber, Dansk Industri, Dansk Metal og Ingeniørforeningen, IDA, nu kortlægge de danske testfaciliteter.
Hidtil har der ikke været et nationalt overblik over de testfaciliteter, som er til rådighed, eller en systematisk afdækning af områder, hvor der er behov for at etablere nye. Et vigtigt delmål for projektet er derfor at etablere et digitalt danmarkskort, som gør det nemt for virksomhederne og forskerne at navigere, når de skal finde test- og demonstrationsanlæg til brug for udviklingen af nye produkter og services.
- I en tid med stigende global konkurrence er den utilstrækkelige adgang til test-, udviklings- og demonstrationsfaciliteter et problem for virksomhedernes konkurrenceevne og dermed for Danmark. Vi har rigtig mange mindre virksomheder, som ikke selv har mulighed for at etablere og drive de nødvendige faciliteter til test af nye digitale teknologier, energisystemer og alternative materialer med videre. Derfor er det helt afgørende, at vi nu får en lettilgængelig platform, hvor virksomhederne kan få adgang til opdateret information om tilgængelige test- og udviklingsfaciliteter, siger Thomas Hofman-Bang, administrerende direktør i Industriens Fond.
Mette Fjord, underdirektør i DI, supplerer:
- For vores virksomheder, herunder særligt SMV’erne, er det afgørende, at de har adgang til faciliteter, hvor de kan få testet og demonstreret deres nye produkter, inden de kommer på markedet. Ved at få lavet et digital danmarkskort over test og demonstrationsfaciliteter tager vi et stort skridt i retning af at hjælpe virksomhederne.
Hovedaktiviteten i projektet er et digitalt kort over udviklings-, test- og demonstrationsfaciliteter, som er tilgængelige for danske virksomheder hos primært universiteter, GTS-institutter, forsyningsselskaber og kommuner.
Derudover gennemføres en såkaldt GAP-analyse, der skal identificere spændet mellem det eksisterende udbud og det niveau, der er nødvendigt for at understøtte testbehovet inden for udvalgte erhvervsmæssige styrkepositioner i Danmark. Med baggrund i kortlægningen og GAP-analysen udarbejdes desuden en oversigt over udvalgte nabolandes strategiske investeringer i testfaciliteter.
Projektet forventes at gå i gang i slutningen af august, og kortlægningen er planlagt til at være gennemført inden udgangen af 2021 og her blive fremlagt på en afsluttende konference.