23948sdkhjf
Annonce

Med støtte fra EU: Midtjyske varmeselskaber har investeret 509 millioner

21,5 millioner kroner fra Den Europæiske Investeringsbank har sat skub i investeringslysten hos 24 midtjyske naturgasfyrede fjernvarmeselskaber.

Læs også: Viborg Varme gør klar til at bruge en milliard

Rent faktisk har de 24 fjernvarmeselskaber i kølvandet på støtten til sammen investeret 508,5 millioner kroner i nye anlæg.

De 21,5 millioner kroner i regi af EU-projektet Refer-CDR (Renewable Energy for Emission Reduction in Central Denmark Region) har været øremærket den tekniske rådgivning. 

- Refer er et mønstereksempel på den regionale model for at understøtte den grønne omstilling, for den sker ikke af sig selv. Som region kan vi bistå fagligt og være med til at sikre rådgivning, så det også bliver nogle gode investeringer for både miljøet og økonomisk for forbrugerne lokalt. Jeg er glad for, at de EU-millioner, som Region Midtjylland fik til Refer-projektet, er blevet brugt i lokaleområderne til at skabe mere robuste og fremtidssikrede varmeværker, siger formand for Udvalget for Regional Udvikling i Region Midtjylland Jørgen Nørby (V). 

Da Refter-CDR fik tilskud fra investeringsbanken var det med tilsagn fra fjernvarmeselskaberne om investeringer for godt 540 mio. kr. Nu mod projektets slutning kommer investeringerne næsten op på det niveau med konkrete investeringer for ca. 508,5 mio. kr.

For 750.000 kroner i Hedensted

Hedensted er bare et af 24 steder i Region Midtjylland, hvor naturgasværket har investeret i grønne løsninger med rådgivningsstøtte fra EU-projektet.

Hos Hedensted Fjernvarmeselskab blev der givet rådgivning for ca. 750.000 kr., og nu har selskabet så selv investeret godt 28,1 mio. kr. i anlæg og byggeri til den grønne omstilling. 

Læs også: Ørsted låner 500 millioner euro til grøn omstilling

- Deltagelse i Refer-projektet har gjort det muligt at tage kvalificerede beslutninger på udviklingsprojekter, som vi har været igennem. Det har gjort, at Hedensted Fjernvarme kan se frem til at være stort set fossilfri inden for et par år, siger formand for Hedensted Fjernvarme Morten Juhl Lassen. 

Selvom Refer-projektet egentlig udløber med udgangen af oktober 2021, er der fortsat investeringer på vej hos fjernvarmeselskaber, som har fået rådgivningsstøtte fra projektet.

For eksempel i Viborg, hvor Viborg Varme har lavet kontrakt på to store varmepumper på hver syv megawatt, som forventes at sættes i drift i sommeren 2022.

Fakta om REFER-CDR

Projektet REFER-CDR fik i 2017 bevilget 21,5 mio. kroner til at understøtte omstilling til energieffektiv og CO2-besparende teknologi i fjernvarmen. REFER står for: Renewable Energy for Emission Reduction in Central Denmark Region. 

24 midtjyske naturgasfyrede fjernvarmeselskaber har deltaget i projektet og har givet tilsagn om samlede investeringer på i alt 508,5 mio. kroner. 

Investeringerne udfaser naturgassens anvendelse på værkerne og erstattes af forskellige CO2-neutrale energikilder. 

Målet med projektet og investeringerne er, at gøre værkerne mere robuste og fremtidssikre til gavn for klimaet og forbrugerne. 

53 procent af varmeværkernes investeringerne er lavet på varmepumper. Derudover er der lavet investeringer i transmissionsledninger, ledningsoptimering, biogas, solvarme og akkumuleringstanke. 

Energiinvesteringerne på baggrund af rådgivning fra vurderes at reducere CO2-udledningen årligt med 311.500 tons (CO2-ækvivalenter). 

Region Midtjylland er projektleder i REFER-CDR og har sikret adgang til rådgivning for de enkelte selskaber samt fælles workshops og netværksmøder med fokus på erfaringsudveksling. 

Der har været nedsat en styregruppe for projektet. Heri er fire værker repræsenteret: Vinderup Fjernvarme, Viborg Varme, Løsning Fjernvarme og Værum-Ørum Fjernvarme. 

Projektet slutter med udgangen af oktober 2021.

Kilde: Region Midtjylland

Kommenter artiklen (1)
Annonce
Annonce
Annonce
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

    Nyhedsbreve

    Send til en kollega

    0.066