Entreprenør vil være mere bæredygtig - Producerer selv strøm på byggepladsen
Mange af byggerierne i Ørestad i København er helt i top, når det gælder bæredygtighed – også mens byggearbejdet står på.
På UN 17 Village har entreprenøren C.G. Jensen opstillet en 20 fods container med seks solpaneler på toppen og to små vindturbiner i siden. De står i et hjørne af byggepladsen, hvor de producerer strøm til en samling skure og containere.
- Det er en ganske simpel konstruktion, som bliver monteret oven på en 20 fods container. Det er noget, vi selv har opfundet – og som vi er lidt stolte af, selv om det endnu er på et meget lille niveau, fortæller projektleder Jan Christensen fra C.G. Jensen.
- Indtil videre dækker det cirka 60 procent af vores energiforbrug i vores lille ”containerby”, hvor vi blandt andet har et værksted og nogle containere til opbevaring af værktøj. I en af containerne står en batterioplader, så håndværkerne kan oplade deres håndværktøj med egenproduceret strøm.
Ifølge projektchefen kan man ikke bare selv sætte solceller op. Man skal have en aftale med en leverandør, som har tilladelse til at sende den, strøm, der ikke bliver brugt, tilbage i systemet.
- Om lidt får vi en hel skurby med mindst 30 skure. Her får vi et kæmpe tagareal, som vi lige så godt kan udnytte. Så lige nu er vi i gang med at lave en aftale med en leverandør af solceller til projektet.
Den grønne top
- Det er første gang, vi gør det her, siger Jan Christensen. Vi kalder det ”Den grønne top” – det vil vi gøre til vores varemærke.
- Vi er også ved at få produceret nogle andre vindturbiner i Holland. Dem, vi foreløbig har sat op, er prototyper, vi selv har udviklet. De er ikke særligt effektive. De nye har spiralform, så de bedre og hurtigere kan fange vinden.
Er det noget, I kan tjene penge på?
- Nej. Det er en investering, som vi ikke får tilbage på den måde. Det gør vi heller ikke med alle solcellerne på skurbyen. Det er noget vi gør som endnu et skridt i en bæredygtig retning.
- Vi er også med i den frivillige bæredygtighedsklasse. Den involverer affaldssortering i skurene. Her har vi fire forskellige affaldsspande til papir, plast, glas og grønt affald.
- Vi prøver at skubbe tingene i den rette retning, og ja, det koster lidt penge; men det synes vi er det hele værd, slutter Jan Christensen.
Masser af certificeringer
Projektet UN17 Village er tilmeldt mange certificeringsordninger.
- DGNB Guld og Platin,
- DGNB Hjerte med fokus på lys, lyd og luft.
- Well, en amerikansk ordning, som går i samme tråd som hjerteordningen.
- Den frivillige bæredygtighedsklasse, som er en forsøgsordning under Boligministeriet med henblik på at bygge mere bæredygtigt i fremtiden.