23948sdkhjf

Klumme: CO2-afgift på klimavenlig biogas vil bremse grøn omstilling

I årevis har vi talt om en ensartet CO2-afgift som mirakelmidlet, der virkelig skal sætte skub i den grønne omstilling. Statsminister Mette Frederiksen lovede i sin nytårstale at få en CO2-afgift på plads i år. Og det giver god mening. Ifølge en lang række eksperter som Klimarådet og Det Miljøøkonomiske Råd vil en CO2-afgift være den billigste måde at nå klimamålet om at reducere Danmarks udledning af drivhusgasser med 70 pct. i 2030, og så er der tilmed en indbygget rimelighed i den ensartede afgift. 

Der er bred politisk enighed om at indføre en CO2-afgift, men djævelen ligger som bekendt i detaljen. Den konkrete model for en CO2-afgift er endnu ikke fremlagt, så lige nu er politikerne og eksperterne kun enige på et teoretisk plan. Det forventes, at ekspertudvalget, som regeringen har sat til at udforme modeller til CO2-afgiften, offentliggør deres anbefalinger i løbet af februar i år. 

Herfra skal lyde en meget klar anbefaling: Straf ikke virksomheder og forbrugere med CO2-afgift for at vælge klimavenlig biogas.

Straf ikke virksomheder og forbrugere for at vælge klimavenlig biogas

I august skrev skatteminister Morten Bødskov i et svar til Folketinget, at det for nuværende ikke vurderes at være muligt at fritage biogas leveret via naturgasnettet for CO2-afgift. 

Selvom vi i biogasbranchen omdanner samfundets biologiske affald og restprodukter til CO2-neutral energi, vil de virksomheder, der gør brug af vores grønne gas altså alligevel blive straffet med CO2-afgiften. Selvom gassen er klimaneutral. 

Det vil ramme danske produktionsarbejdspladser, som er oftest ligger i landdistrikterne. Eksempelvis den danske cementproduktion, som beskæftiger flere hundrede mennesker i Danmark. Det samme gælder teglproduktionen, ligesom sukkerfabrikkerne på Lolland-Falster. Her er biogassen vejen til at sikre grøn energi til industrierne her og nu. 

Derfor er det også rigtig positivt, at regeringen vil udbygge gasnettet til netop Lolland-Falster. Vi har verdens grønneste gasnet med næsten 25 pct. biogas, som har potentiale til at blive 100 pct. klimavenligt og fri for fossil naturgas allerede i 2035. 

I regeringens nye ”Grøn gasstrategi”, der blev fremlagt i december, bliver biogas da også fremhævet som ”en vigtig grøn energikilde, som kan bidrage til den grønne omstilling af Danmarks energiforsyning.” 

Det vil derfor være tudetosset at pålægge biogas CO2-afgift og straffe danske virksomheder og forbrugere for at vælge grønt.

Løsningen kan findes på den anden side af Øresund

Jeg er helt enig i, at det skal være dyrere at bruge sort energi, og jeg er derfor fortaler for en høj CO2-afgift. Men det hjælper ikke klimaet, at virksomhederne skal betale ekstra for at vælge biogas. Det vidner om, at der stadig er vej endnu, før klimahensyn prioriteres over inddrivelsen af skatter og afgifter. Men det skal vi gøre op med. Vi skal tænke nyt og visionært og se mod andre lande, som har fundet grønne løsninger, der virker. På den anden side af Øresund i Sverige har man fritaget biogas for CO2-afgifter ved at udstede afgiftsreduktioner til de virksomheder, der køber biogascertifikater. 

En oplagt løsning som jeg håber, at regeringens ekspertgruppe vil lade sig inspirere af.  

CO2-afgift på biogas vil bremse den grønne omstilling, og det ønsker ingen. 

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078