23948sdkhjf

Graveskader på gasledninger sætter kedelig rekord

Hver dag året rundt bliver gasledninger beskadiget, fordi de bliver ramt under gravearbejde, og problemet er stigende. Sidste år blev statens gasdistributionsselskab Evida kaldt ud til 550 graveskader på de rør, som transporterer gas til forbrugerne. Det er en kedelig rekord.

De senere år er der sket en stigning i antallet af graveskader på gasledninger fra 408 i 2019 til 441 i 2020 og altså 550 sidste år. Og tendensen ser desværre ud til at fortsætte i 2022. Til og med den 22. maj har Evida allerede været kaldt ud til 247 graveskader. Dermed ser antallet af graveskader ikke ud til at gå ned, tværtimod. På en enkelt dag i marts blev der sat en anden trist rekord med hele ni graveskader på samme dag.

- Det er dyrt, det er potentielt farligt - og det kan undgås, hvis man søger ledningsoplysninger og går lidt forsigtigt frem, når man graver, siger Søren Hylleberg Sørensen, driftsdirektør i Evida, om de mange graveskader og fortsætter:

- Som en del af Danmarks kritiske infrastruktur har vi i Evida særlige forpligtelser til at sikre, at gasforsyningen hele tiden er intakt, så forbrugerne altid har gas til rådighed, ligesom vi er optagede af at undgå ulykker med gas og udslip af metan. Det er frustrerende for forbrugerne, når skaderne sker, og gassen bliver afbrudt, og det er dyrt for Evida og for skadevolderen at udbedre skaderne.

Kampagne skal nedbringe skader

Langt de fleste graveskader, ca. 80 procent, bliver lavet af professionelle aktører ude i offentlige arealer, når der skal bygges, anlægges veje, eller forsyningsledninger, fibernet og elkabler skal i jorden, oplyser Evida.

Det fik Evida til i efteråret 2021 at igangsætte en kampagne for at nedbringe antallet af graveskader med hovedfokus på de professionelle aktører. På trods af opfølgning og en tæt dialog med en række entreprenører går udviklingen den forkerte vej. Evida fortsætter derfor indsatsen for at undgå graveskader.

- Sikkerheden på arbejdspladsen og det tilhørende arbejdsmiljø for såvel entreprenørerne som Evidas medarbejdere er altafgørende. Vi har været i dialog med entreprenørerne og været ude at holde oplæg om sikkerhed, og vi er blevet taget rigtig godt imod. Ingen graver naturligvis bevidst en gasledning over, men der er behov for øget opmærksomhed på at undgå graveskader, siger Søren Hylleberg Sørensen.

Kampagnen har også haft fokus på vigtigheden af at søge ledningsoplysninger, før man graver. Antallet af ledningsforespørgsler er steget fra 2019 til 2021, men det har altså desværre ikke ført til færre overgravninger, skriver Evida på sin hjemmeside.

Fakta

  • Cirka 80% af alle overgravninger er forårsaget af entreprenører, der f.eks. arbejder med anlæg af kabler (el og telefon), nye veje og bygninger, kloakledninger, kommunale vandforsyninger eller anlæg af fjernvarmerør.
  • I 2019 skete der i alt 408, i 2020 i alt 441 og i 2021 i alt 550 overgravninger af Evidas gasdistributionsnet.
  • I 2019 modtog Evida 96.596 ledningsforespørgsler. I 2020 steg dette tal til 111.968 ledningsforespørgsler, mens vi i 2021 så et fald til 108.529 ledningsforespørgsler.
  • Som skadevolder er man normalt ikke forsikret, hvis man ikke har søgt ledningsoplysninger og medbringer dem på arbejdsstedet, når man graver.

Kilde: Evida

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.136