225 millioner kroner til udvikling af PtX- og brintområdet
Verden over investeres der store summer i udviklingen af Power-to-X (PtX)- og brintteknologien, der anses for en af fremtidens innovative, grønne nøgleteknologier.
I Danmark har regeringen og otte af Folketingets partier i marts 2022 sat yderligere gang i udviklingen med en PtX-strategi. Og nu bidrager Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse med op til i alt 225 mio. kr. fra REACT-EU-programmet til 14 konkrete projekter, der målrettet arbejder med at udvikle PtX- og brintområdet.
Det oplyser Erhvervsfremmebestyrelsen i en pressemeddelelse.
- Hvis Danmark skal vinde det grønne kapløb, så skal vores virksomheder også være på forkant med de grønne væksteventyr. Og en af de lysende stjerner er PtX og brint, som har store potentialer. Det bekræfter de mange projekter også, hvor danske virksomheder, store som små, allerede har taget den grønne førertrøje på. Jeg kan ikke vente med at følge med, når projekterne både skal gøre vores verden grønnere, rigere og skabe flere danske arbejdspladser, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).
Hele værdikæden inden for PtX og brint er repræsenteret
Frem til 22. april 2022 har virksomheder kunnet søge om støtte til projekter. Det har mange virksomheder benyttet sig af – og flere af dem i partnerskaber og konsortier, der også omfatter videninstitutioner.
Fakta om Investeringsstøtteordning for grønne, innovative teknologier
- Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har på sit møde den 21. juni 2022 besluttet at støtte 14 projekter med op til i alt 225 mio. kr. fra REACT-EU-programmet under Investeringsstøtteordning for grønne, innovative teknologier.
- Bestyrelsen har modtaget 19 ansøgninger, og 14 projekter får nu støtte. Støtten til projekterne ligger på mellem 0,9 og 88,8 mio. kr. Udgifter og aktiviteter i projekterne skal være afholdt senest med udgangen af august 2023.
- Tildelingen er en direkte udmøntning af den nationale investerings-støtteordning for grønne, innovative teknologier, som indgår i regeringens Strategi for udvikling og fremme af brint og grønne brændstoffer (PtX-strategien) fra marts 2022.
Kilde: Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse
Hele værdikæden inden for PtX og brint er repræsenteret blandt de støttede projekter: Forprojekter (feasibility studies), forsknings- og innovationsaktiviteter, test- og demonstrationsanlæg, komponenter til anlæg (fx elektrolysefaciliteter), lagringsteknologi og nyttiggørelse af biprodukter fra anlæg.
88,8 millioner kroner til Topsoes elektrolyseprojekt
Et af de projekter, der videreudvikler teknologi, er Topsoes elektrolyseprojekt Upscaling key Power-to-X SOEC electrolysis solutions, som bestyrelsen støtter med op til 88,8 mio. kr. Midlerne går til at videreudvikle Topsoes elektrolyseteknologi, der har en meget højere effektivitet end konventionelle anlæg.
- PtX-teknologi kommer til at spille en helt central rolle i energi-transitionen. Lige nu ser vi stærkt momentum i udviklingen af grønne løsninger i hele Europa, men vi skal sætte mere fart på PtX-løsninger i kommerciel størrelse for helt at kunne fjerne drivhusgasser fra den tunge industri, raffinaderier og transportsektoren, som i dag står for 25-30 procent af den globale CO2-udledning. Hos Topsoe går vi forrest inden for Power-to-X med vores SOEC-teknologi, som er 30 procent mere effektiv og endda billigere end øvrige teknologier, siger Roeland Bann, administrerende direktør i Topsoe.
Støtte til mindre projekter
Også mindre virksomheder, der samarbejder med videninstitutioner, får støtte til PtX- og brintprojekter fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. SMV’en Advanced Surface Plating i Højbjerg får 5,8 mio. kr. til at videreudvikle sin effektive og skalerbare produktion af elektroder til alkalisk elektrolyse.
Virksomheden driver projektet i samarbejde med Institut for Bio- og Kemiteknologi på Aarhus Universitet, og det giver mulighed for at opbygge et research- og udviklingscenter for elektrodeudvikling.
- Målet for os er at udvikle elektrode-teknologien, så fremtidens brintproduktion bliver mere effektiv og konkurrencedygtig. Det vil reducere prisen på grøn brint på længere sigt. Vi er godt på vej, og støtten fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse betyder, at vi kommer hurtigere på markedet med den nye teknologi, siger administrerende direktør Lars Pleth Nielsen, Advanced Surface Plating.
Redaktionen/hsm