23948sdkhjf

Kritik fra varmepumpeindustrien: Politikerne binder forbrugerne til fjernvarme

Varmepumpeindustrien i Danmark frygter, at de danske naturgaskunder, der ikke hurtigt kommer over på en alternativ opvarmningskilde, kommer til at se ind i en både dyr og kold vinter.

Samtidig rettes der kritik af de politiske beslutninger, der ifølge varmepumpebranchen skyder den grønne omstilling af den danske varmeforsyning mange år ud i fremtiden og binder forbrugerne til mindre gode løsninger.

Fjernvarmen skal vi naturligvis fortsat bruge, hvor det er samfunds- og brugerøkonomisk den rigtige løsning. Men at udskyde at benytte den her-og-nu-løsning med varmepumper, som står til rådighed, giver ikke mening. Lars Abel, sekretariatschef, Varmepumpeindustrien i Danmark

- De danske politikere nøler unødvendigt med at sikre opvarmningen til vinter. Og selv om politikerne gerne sælger budskabet om "den grønne fjernvarme", så er der i dag endog meget lang vej til, at hovedparten af fjernvarmeværkerne reelt kan betegnes som grønne, for eksempel fordi de installerer store varmepumper. Derfor vil den grønne omstilling også komme til at lide under en forhastet binding til fjernvarme, siger sekretariatschef i Varmepumpeindustrien i Danmark Lars Abel.

Opfordring til minister

Han peger på, at det politisk er besluttet at fremme udrulningen af fjernvarme i Danmark.

- Nogle steder giver det mening, og kan gå hurtigt. Mange kommer dog til at vente flere år, til 2024, 2028, 2030 eller senere. Hvorfor har regeringen og Folketinget ikke besluttet sideløbende også at fremme udrulningen af varmepumper, siger Lars Abel.

Varmepumpeindustrien opfordrer klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen til at sikre, at flest mulige naturgaskunder får mulighed for en overgang til varmepumper.

- Fjernvarmen skal vi naturligvis fortsat bruge, hvor det er samfunds- og brugerøkonomisk den rigtige løsning. Men at udskyde at benytte den her-og-nu-løsning med varmepumper, som står til rådighed, giver ikke mening, siger Lars Abel.

Voldsomme prisstigninger

Han fortæller, at priserne på at etablere fjernvarme er steget voldsomt. Han giver et eksempel fra Gentofte Kommune, hvor et tilbud på et fjernvarmeprojekt lå på 40 millioner kroner, men nu er prisen steget til 80 millioner kroner.

- Priserne kører derudaf, og samtidig vil der slet ikke kunne lægges fjernvarme ned i det tempo, der er nødvendigt, siger Lars Abel.

Han erkender, at også varmepumpeindustrien oplever leveranceproblemer blandt andet på grund af manglende råvarer og udfordringer med at skaffe arbejdskraft, og at en øget efterspørgsel også vil få priserne til at stige på varmepumperne.

- Men det er trods alt på et helt andet niveau end de stigninger, der opleves på etablering af fjernvarme, siger Lars Abel.

Der er rigeligt med folk, der har brug for en varmepumpe, som ikke ligger i et potentielt fjernvarmeområde. Hvis vi skal kæmpe en fælles kamp her, så handler det om at udnytte de styrker, hver teknologi har. Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning, Aalborg Universitet

Udnyttelse af de forskellige teknologier

Professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen mener, at der ikke nødvendigvis er et modsætningsforhold mellem en langsigtet udrulning af fjernvarme og en samtidig brug af varmepumper.

- Der er rigeligt med folk, der har brug for en varmepumpe, som ikke ligger i et potentielt fjernvarmeområde. Hvis vi skal kæmpe en fælles kamp her, så handler det om at udnytte de styrker, hver teknologi har, siger Brian Vad Mathiesen og tilføjer:

- Det her handler om, at det kan være fint nok at vente tre, fire, fem måske seks år for at få fjernvarme, hvis det er den rigtige løsning, der hvor man bor. Og så skal man sørge for at få installeret varmepumperne der, hvor man ikke har udsigt til at få fjernvarme. Det er derfor, vi skal have kommunerne til at svare på, hvor der skal være fjernvarme og også derfor, vi skal have lavet en overordnet varmeplanlægning, siger Brian Vad Mathiesen.

Kommenter artiklen (11)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095