Innovation: Hvad sker der i Nordjylland?
Jøwt.
Så kort kan det siges på vendelbomål, når vi skal karakterisere energimæssig innovation i det nordjyske. Ordet betyder fedt, fantastisk, super; et superlativ der passer godt til den store velvilje til at engagere sig i innovationsprojekter, som vi oplever i hele Nordjylland. Med en stærk base af forskere fra Aalborg Universitet og et netværk af kompetente virksomheder og lokale myndigheder og organisationer, faciliterer Energy Cluster Denmark mere end 30 innovationsprojekter, der involverer aktører fra hele Nordjylland.
Nyt SkyClean Scale-Up i Vrå
Et rigtig godt eksempel på den nordjyske innovationskraft er SkyClean Scale-Up-projektet.
I sidste uge begyndte byggeriet af Danmarks største SkyClean-pyrolyseanlæg i Vrå. SkyClean-teknologien udnytter restprodukter fra landbruget både til produktion af biokul, som trækker CO2 ud af luften, og til produktion af avancerede biobrændstoffer. Stiesdal SkyClean A/S står bag opførelsen af anlægget, som har en kapacitet på 20 MW. Byggeriet forventes færdigt 1. maj 2023.
Anlægget vil årligt kunne behandle 40.000 tons tørrede restfibre fra biogasanlægget. Det vil kunne producere 14.000 tons biokul og en stor mængde grøn gas. Alene produktionen af biokul svarer til, at der årligt bliver suget ca. 26.000 tons CO2 ud af atmosfæren. Anlægget opføres som et led i innovationsprojektet SkyClean Scale-up, som Energy Cluster Denmark faciliterer, og som er støttet af statens Pyrolysepulje 2022 med 124 mio. kroner. Innovationsprojektet har til formål at udvikle pyrolyse til en effektiv og økonomisk klimateknologi for dansk landbrug, industri og transport.
Grøn færgefart på methanol
Et andet eksempel på energi-innovation i det nordjyske er projektet Metanol til Læsø Rederi, som Energy Cluster Denmark faciliterer.
Her ser Læsø Kommune, OSK-ShipTech, Emenergi, Advent Technologies, Nordhavn Power Solutions og Hydrogen Valley samt videninstitutionerne DBI og AAU Energy på, hvordan at der kan findes alternativer, så den eksisterende færge Margrete Læsø kan sende sin dieselmotor på pension; og der skal også afklares, om man kan få en praktisk hverdag til at hænge sammen på grønne brændstoffer.
Sensor og software til energiovervågning
Et eksempel på et afsluttet innovationsprojekt er AVES, hvor Aalborg-virksomheden Seluxit sammen med Aalborg Universitet og energikonsulentvirksomheden Systemize ApS udviklede software og sensorik til industri-Danmarks produktionslinjer. Teknologien kan blandt andet bruges til at visualisere virksomheders energiforbrug og til styring af strømforbrug, så det benyttes, når elprisen er billigst – alt sammen til gavn for energieffektiviseringer.
Det var tre eksempler på innovation i det nordjyske. Der er mange flere på hylderne, fx vores fælles fyrtårnsprojekt CO2Vision, der handler om at gøre Nordjylland til en international foregangsregion for CO2-fangst, anvendelse og lagring.
Artiklen er en del af temaet Klumme.