23948sdkhjf

Excel-ark viser gevinsten og vejen væk naturgassen

DTU Construct har i SCA+-projektet udviklet et excel-værktøj og testet det i Sengeløse, hvor skolen skulle have skiftet naturgassen ud, og hvor man derfor overvejede en løsning med en varmepumpe.

Det er sket i samarbejde med Høje-Taastrup Kommune.

Bygningen kan bidrage

Det nye excel-værktøj kan hjælpe kommuner og energirådgivere, når de skal beregne økonomien ved at skifte til varmepumpe.

Problemet er, at når konsulenter typisk beregner, hvad det koster at skifte fra olie/gas til varmepumpe, glemmer de at tage højde for, hvad selve bygningen kan bidrage med. Derfor er der måske ikke så stor besparelse. Men hvis man samtidig skifter vinduer, radiatorer eller laver efterisolering/ny klimaskærm, kan det blive ganske meget mere rentabelt.

Forskningen i SCA+ viser samtidig, at man er nødt til at tage højde for, at der kan være stor forskel på varmebehovet i bygninger, hvis de er opført over en årrække og ikke i samme materialer eller under samme bygningsreglement.

Hvad koster det?

Ved hjælp af det nye Excel-værktøj kan man se, hvad det vil koste at skifte til varmepumpe, og hvad der sker med varmepumpens økonomi, hvis man sætter nye radiatorer, skifter vinduerne eller efterisolerer dele af bygningen, eller hvis energiprisen stiger.

Hvis den ene bygning er meget dårligt isoleret, kan man ved ordne klimaskærmen på den, måske nøjes med en mindre og billigere varmepumpe.

Værktøjet kan også bruges til at se, hvad der skal til af renovering på bygningerne, for at varmepumpen fungerer optimalt - hvilket vil sige, kan nøjes med at sende en fremløbstemperatur på 55 grader ud i systemet.

DTU Constructs værktøj er baseret på danske vejrdata og dermed egnet til brug i Danmark og Skåne.

Værktøjet bliver tilgængeligt ultimo 2022.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062