23948sdkhjf

Rambøll: Elnettet risikerer at blive en flaskehals for den nye grønne strøm

Rådgivningsvirksomheden Rambøll har netop vundet tredje opgave med at modernisere og nybygge Danmarks transformerstationer.

Men Rambøll ønsker mere politisk opmærksomhed på elnettes betydning, hvis ikke det skal blive en flaskehals for den nye grønne strøm, som der bliver behov for, som følge af de nye historiske energiaftaler det sidste år.

Det er energiaftaler som Esbjerg-erklæringen mellem Danmark, Tyskland, Belgien og Holland, Marienborg-erklæringen mellem Østersøens lande og regeringens klimaaftale om grøn strøm og varme det seneste år betyder en gigantisk stigning i Danmarks forventede elforbrug.

Hvor Energistyrelsen før aftalerne forventede, at elforbruget ville stige med cirka 65 procent frem mod 2030 i forhold til i dag, er forventningen nu cirka155 procent frem mod 2030. 

Kigger vi helt frem til 2050 forventes forbruget at stige med cirka 475 procent. De store aftagere af strømmen fra de nye vindmølleparker er hovedsageligt kommende PtX anlæg, der skal bidrage til at gøre transport- og industrisektoren grøn, samt kommende store datacentre i Danmark.

Forældede transformatorstationer

For at energien kan nå ud til danskerne skal, den kunne flyde frit og ubesværet i det danske elnet. Men det danske elnet og de over 100 transformerstationer, der står rundt omkring i landet og sikrer, at elektriciteten kan finde vej i systemet, er imidlertid så forældet og hårdt belastet på sin kapacitet, at det i dag er den største hæmsko for, at vi kan komme i mål med den grønne omstilling.

Det oplyser Rambøll i en pressemeddelelse.

- Hvis den grønne strøm fra de mange vindmøller skal nå frem til forbrugere og virksomheder, er det nødvendigt at investere i at øge kapaciteten i det danske elnet der, hvor der vil være brug for den i fremtiden. Det gælder også for de over 100 transformerstationer, der står rundt omkring i landet og skal gøre det muligt for elektriciteten at finde vej rundt i systemet fra indgående kabler til udgående kabler, siger John Ammentorp, landechef for Rambølls energiforretning i Danmark, og fortsætter:

- Det er derfor stærkt nødvendigt, at der er politisk villighed til at være på forkant med elnettets kapacitet ved at skabe gode rammevilkår og investeringer, så forsyningsselskaberne kan garantere, at nettet og transformerstationerne står klar, når producenter og forbrugere har behovet, siger John Ammentorp.

Opgradering og nybyggerier

Energinet er derfor i gang med arbejdet med at opgradere eller nybygge over 100 transformerstationer, så det sikres, at nettet har den kapacitet, der skal til for at distribuere den stigende mængde el. Et arbejde, der pågår over de næste 10-15 år.

Rambøll var den første rådgiver til at vinde totalrådgivningen for Energinet på moderniseringen af de første tre stationer på Sjælland. 

Siden vandt Rambøll opgaven med at nybygge tre transformerstationer på Sjælland, Falster og i Jylland. Og nu har Rambøll vundet tredje opgave på to transformerstationer mere, hvoraf den ene skal nybygges og den anden moderniseres.

- Arbejdet med at modernisere og bygge nye transformerstationer er vigtigt for Danmark. For ellers risikerer vi ganske enkelt at spilde strømmen fra de nye vindmølleparker og ikke nå vores klimamål, siger John Ammentorp.

I alt vil 20 eksperter hos Rambøll være beskæftiget fuldtid over de næste 3-4 år med at modernisere og nybygge de otte transformerstationer, Rambøll lige nu arbejder på.

Opgaverne er de første bidder af et gigantisk marked for den grønne omstilling af elnettet. Det samlede rådgiverhonorar på opgradering eller nybygning af elnettet de næste 10-15 år er på knap en milliard kroner.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094