Siemens og SDU sparer millioner på energi
Syddansk Universitet vil reducere sit årlige energiforbrug markant. Solceller kommer til at spille en afgørende rolle.
- På energiområdet er vi i forvejen det meste effektivt drevne universitet i Danmark. Derfor har vi i de seneste år været i stand til at tage tusindvis af nye kvadratmeter i brug, uden at hæve vores samlede energiforbrug tilsvarende, siger bygningschef Søren Hesseldahl, Syddansk Universitet.
Et af de nye tiltag bliver et solcelleanlæg, som forventes at levere 106.000 kWh om året.
- Campus Odense har mange tusinde kvadratmeter fladt tag, hvor der kan etableres solcelleanlæg, så derfor er det vigtigt for os også at få erfaringer på dette område, siger Søren Hesseldahl.
Siemens glæder sig over initiativet fra SDU.
- 40 procent af Danmarks energi bliver brugt i bygninger, så hvis vi skal reducere CO2-udledningen, er energirenovering af bygningsmassen helt afgørende. Jeg synes man skal rose SDU for at vise vejen for de mange andre danske uddannelsesinstitutioner i ældre bygninger, der ikke altid er lige hensigtsmæssige i sit energiforbrug. Vi er klar til at tage fat på det arbejde i de kommende år, siger divisionsdirektør i Building Technologies, Kim Heuschkel.
Værd at vide
Den største energigevinst kan hentes på lysarmaturer og ventilationsanlæg, som i løbet af de næste par år skal ombygges eller skiftes ud, så de bruger mindre strøm. Ventilationsanlæggene vil samtidig forbedre indeklimaet i en række undervisningslokaler, så de lever op til nye grænser for, hvor stor CO2-koncentrationen må være i lokaler med mange mennesker.
Traditionel isolering og udskiftning af døre og vinduer kommer kun til at fylde en meget lille del af det store energiprojekt, da mange af disse forbedringer allerede er udført. Siemens har været rundt i alle kroge af campus for at analysere mulighederne for energibesparelser, og virksomheden har udarbejdet et katalog over, hvor det bedst kan betale sig at sætte ind.
De tekniske forbedringer vil blive fulgt op af intern indsats, der skal få de over 10.000 studerende og medarbejdere, der har deres daglige gang på Campus Odense, til at tænke miljøbevidst og huske at slukke lys, lukke vinduer m.m., når de forlader lokaler.