Vi elsker iværksættere, men vil ikke starte selv
Danmark er nummer et i verden, når det gælder om at anerkende iværksættere. Vi er også i toppen som de, der overvejer at tage springet, men vi foretrækker alligevel et fast job, viser EU-rapport.
Men blikkene vil blive slået ned, hvis du spørger til, om andre kunne se sig selv i dit sted som iværksætter. Pænt mange ville overveje det, men når det kommer til at foretrække en karriere som selvstændig, ligger danskerne helt tæt på bunden, kun undergået af slovakker og belgiere.
Nordisk paradoks
Udlægningen stammer fra den seneste samlende iværksætter-rapport fra EU-Kommissionen, der vil indgå i Iværksætterindeks 2012, som udkommer under iværksætterugen i uge 46. EU-rapporten er den hidtil mest omfattende og bygger på tal fra Gallup, som har spurgt 26.000 personer i 36 lande (Europa, USA, Kina og Japan), heraf 500 personer i Danmark.
- Det er utroligt positivt, at vi anerkender iværksætternes værdi for samfundet. Begivenheder som iværksætterkampagnen i uge 46 og mediernes større fokus på iværksætterne er med til at skabe denne stemning. Det er så lidt af et paradoks, at de fleste af os foretrækker livet som lønmodtager, siger Anders Hoffmann, vicedirektør i Erhvervsstyrelsen.
- Paradokset deler vi med vores nordiske venner. Svenskere, finner, nordmænd, islændinge og danskere er ene i verden om i højere grad at overveje at blive iværksætter i forhold til reelt at foretrække livet som selvstændig. Vi vil populært sagt helst blive ved vores læst, fortsætter han.
- Spørgsmålet er, om vores manglende lyst er et problem. Andre tal viser, at vi trods manglende lyst faktisk starter pænt mange nye virksomheder, og helt nye tal viser, at især de unge stormer frem. Udfordringen er i højere grad at skabe flere vækstvirksomheder, slutter Anders Hoffmann.
Som det har været fremme i medierne i den forløbne uge, viser nye tal fra Erhvervsstyrelsen, at 8.677 danskere under 30 år i år har startet egen virksomhed, mens tallet i 2008 var 3.552.