Ny lov giver højere elpriser
Regeringen vil fjerne myndighedernes kontrol med el-selskabernes priser, hvilket vil få priserne til at stige. "Forbrugerne bliver ladt i stikken," lyder kritikken fra forbrugerjurist.
- I løbet af de seneste år har myndighederne gentagne gange tvunget el-selskaberne til at sænke priserne, så der er ikke den store tvivl om, at selskaberne vil udnytte den manglende regulering til at få flere penge i kassen, fortæller Morten Sinding.
Konkurrence virker ikke på el-markedet
I 2003 blev det danske el-marked liberaliseret, men det var kun en del af prisen, som el-selskaberne fik lov at konkurrere om. Forsyningspligten betød, at forbrugerne var tvunget til at modtage en del af strømmen fra et el-selskab i lokalområdet. Til gengæld blev prisen på denne del af strømmen nøje overvåget af Energitilsynet for at sikre, at selskaberne ikke tog ågerpriser for et produkt, som forbrugerne ikke kunne vælge fra. Det nye lovforslag går ud på at ophæve forsyningspligten, så hele el-leverancen bliver liberaliseret, hvilket samtidig indebærer et stop for myndighedernes priskontrol.
- Problemet er, at konkurrence ikke virker på el-markedet. Selv om de danske forbrugere frit har kunnet vælge el-selskab siden 2003, har kun 5-10 procent udnyttet muligheden. Langt de fleste betaler bare deres el-regning uden at undersøge priserne hos konkurrerende selskaber, forklarer Morten Sinding og fortsætter:
- Det er oven i købet el-selskaberne selv, der bliver pålagt at informere forbrugerne om, at de muligvis kan finde et billigere produkt hos en konkurrent. Det giver ingen mening. En sådan information vil højst sandsynligt stå med meget små typer et eller andet sted, hvor forbrugerne ikke opdager det.
Flere penge at spare, men usundt marked
Morten Sinding står i spidsen for indkøbsforeningen EL-Forbundet.dk, hvor forbrugerne står sammen for at opnå billigere priser. Hvis lovforslaget vedtages, vil foreningen kunne skaffe endnu billigere priser til medlemmerne. Alligevel er Morten Sinding stærkt kritisk.
- Vores medlemmer sparer typisk omkring 500 kr. på el-regningen, men det beløb vil stige betragteligt, hvis den nye lov bliver vedtaget. Sandsynligvis helt op til 2.000 kr. Det er selvfølgelig godt for medlemmerne, men det vil dybest set være et tegn på, at markedet er usundt. Hvis selskaberne kan give store rabatter, betyder det bare, at andre kunder betaler for meget. For den almindelige dansker vil lovforslaget helt sikkert medføre, at strømmen bliver dyrere. Jeg mener, at forbrugerne bliver ladt i stikken, siger Morten Sinding.