23948sdkhjf

Varmepumper køler returvandet på varmeværk

Nyt projektet skal afklare, om standard seriefremstillede varmepumper kan anvendes til at øge energiudbyttet i den kondenserende kedel på mindre kraftvarmeværker.
Lading-Fajstrup Varmeforsyningsselskab i Lading ved Århus har 208 forbrugere, og må som mange andre mindre kraftvarmeværker overveje, hvordan de får den størst mulige besparelse for den mindst mulige investering.

Dette har tidligere ført til investeringer i røggaskondensering samt vejrkompensering af fremløbstemperaturen. Desuden har trådløse målepunkter og den månedlige ”klapjagt” på forbrugere med dårlige afkøling også givet resultater.

For få år tilbage, da varmeværket blev overtaget fra det lokale gartneri, lå varmeprisen i toppen af varmeprisskalaen. De mange tiltag har for længst rykket værket langt ud af top 35 af dyreste værker. Værket har nedbragt ledningstabet, og returtemperaturen er nu på 31-34 grader.

Bestyrelsen i Lading-Fajstrup Varmeforsyningsselskab, med Sten Linnell som formand, vil nu gerne være med til at vise vejen for andre mindre kraftvarmeværker. Og værkets seneste besparelsestiltag er altså etableringen af varmepumper, som nedkøler returvandet inde på selve værket.

Anlægsopbygning
Anlægget er opbygget med standard varmepumper, som serieforbindes. Fordelen er, at kapaciteten let kan udvides, og så kan varmepumperne også let integreres på værket i det eksisterende kedelrum.

Varmepumperne er fra ”IVT varmepumper”, som er en del af Bosch-koncernen, og varmepumperne er af den type, som sælges til større private boliger og industri.

Der er foreløbig installeret to varmepumper, som yder ca. 65 kW hver, men det er muligt at udbygge anlægget med yderligere varmepumper, så der i alt installeres omkring 300 kW varmeeffekt.

Hver varmepumpe er på størrelse med et stort køleskab og opstilles, så det er let at koble den enkelte varmepumpe fra og trække den ud for service eller udskiftning.

Forbedret systemvirkningsgrad
Formålet, med at lade varmepumperne køle returvandet, er, at der derved kan opnås større effektivitet i de øvrige produktionsenheder, herunder den kondenserende kedel, motoranlægget og economiseren.

Det kolde vand produceres ved at ”flytte” varmeenergien med varmepumper inden blandesløjfen.

Den højere effektivitet sker ved at nedkøle en del af returvandet fra ca. 35°C til 27°C inden kedel og røggaskondensering. En tilsvarende del af vandet, ca. 15 m3/h opvarmes derved fra ca. 35°C til 50°C, inden det blandes med vand fra akkumuleringstanken.

Værkets akkumuleringstank benyttes som buffer, idet bunden af akkumuleringstanken vil blive nedkølet til ca. 27°C. Dette er samtidig med til at øge kapaciteten i akkumuleringstanken.

Når det kolde vand anvendes i den kondenserende veksler, bliver den totale varme COP faktor ca. 3,0.

Kilde: Halicon ApS

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078