23948sdkhjf

EU's toldere slår endnu et søm i solcellekisten

Dansk Byggeri mener, at EU's nye straftold på kinesiske solceller sparker til et marked, der i Danmark allerede ligger ned.
- Konsekvenserne er ikke til at tage fejl af. De seneste tal for solcelleanlæg viser, at markedet er så godt som gået i stå. Og nu kommer så det sidste søm i kisten fra EU med straftolden på kinesiske solceller, lyder det fra Dansk Byggeri.

Den nye told medfører i praksis, at EU nu registrerer alle solceller, der importeres til Europa. Disse solceller vil så blive pålagt ekstra toldafgifter på op til 60 procent, når EU højest sandsynligt vedtager straftolden i løbet af sommeren.

- Vi kan ikke forestille os andet, end at de enkelte boligejere, der stadig kan se den sunde fornuft i at sætte et solcelleanlæg op, nu bliver skræmt væk af EU's seneste initiativ mod solcellemarkedet, siger Mieke Bak Rasmussen, der er energipolitisk konsulent i Dansk Byggeri.

Tolden vil få priserne til at stige
Mieke Bak Rasmussen forklarer, at en straftold på kinesiske solceller vil betyde højere priser på alle solceller i EU. Vi har med andre ord nydt godt af, at priserne på solceller har været holdt kunstigt lave, da kinesiske solcelleproducenter igennem længere tid har fået statslig støtte.

- Men set med branchebriller, så vil straftolden betyde, at hele forudsætningen for regeringens ændring af solcellevilkårene falder fra hinanden. Regeringen havde forudsat et prisfald på solcelleanlæg på 20 procent årligt. Men nu bliver solcelleanlæggene dyrere, og økonomien ringere, siger Mieke Bak Rasmussen, som forventer, at straftolden fra dags dato vil sætte markedet definitivt i stå, da straftolden gælder med virkning fra den 6. marts, selv om den formelle beslutning reelt kan træffes så sent som i august.

Når producenterne skruer priserne op, ryger den sidste lille økonomiske gevinst hos de danske boligejere. Dansk Byggeri har med undersøgelser fra Deloitte i hånden fået slået fast, at selv med regeringens forudsætninger om prisudviklingen, så vil tilbagebetalingstiden være over 20 år.

- Men nu må vi forudse, at anlæggene aldrig kommer til at betale sig selv hjem. Ikke blot får solcelleejerne i dag mindre og mindre per år for den strøm, de sælger, men nu bliver anlæggene oveni købet dyrere. Dette vil have en markant negativ effekt på de få arbejdspladser, der er tilbage, ud af de 4.000 stillinger branchen beskæftigede i 2012, understreger Mieke Bak Rasmussen og slutter:

- Vi håber at regeringen nu vil rette op på den skade både på beskæftigelsen og på den grønne vækst, som de nye vilkår giver. I modsat fald kan det meget vel blive et endeligt farvel til et dansk solcelleeventyr.
Kommenter artiklen (2)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.145